Nem adják ki a Gázában elhunyt izraeli alezredes nevét

 

Csak M-ként hivatkoznak az éjszakai titkos akcióban a Gázai övezet déli részén elesett izraeli katonatisztre, és temetésének részleteit sem hozzák nyilvánosságra. Az elesett katonát együtt méltatják az izraeli kormánypárti és ellenzéki politikusok.

A nevének kezdőbetűjével csak M-ként megjelölt katonatiszt 41 éves volt, nős, két gyerekkel – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Délutáni temetésének helyszínét sem közölte a helyi média, noha az efféle információ általában nyilvános.

Izraeli harcjármű a gázai-izraeli határon (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Izraeli harcjármű a gázai–izraeli határon (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

„Meghajtom fejem az elesett M alezredes előtt, aki múlt éjjel a Gázai övezetben a hadsereg bevetésén vesztette életét. Eljön majd a nap, amikor elmesélik hőstetteit. Izrael polgárai sokkal tartoznak neki. Erőink hősiesen és bátran küzdöttek az éjjel, s tisztelgek M alezredes, családja, és harcostársai előtt. Emléke legyen áldott” – búcsúztatta a párizsi útjáról az incidens miatt néhány órával a tervezettnél korábban Izraelbe visszatérő Benjamin Netanjahu miniszterelnök az elhunyt katonát. Az izraeli pártok vezetői a kormányoldalon és az ellenzék soraiban egyaránt az elhunyt érdemeit méltató közleményeket hoztak nyilvánosságra hétfőn.

Palesztin források szerint az izraeli erők rakétákkal megsemmisítették a félresikerült kommandós akcióban használt járművet, miután heves tűzharc közepette sikerült kimenekíteni belőle az izraeli katonákat. Izrael nem hozta nyilvánosságra az éjjeli katonai akció részleteit, amely a katonai rádió szerint hírszerző küldetés lehetett.

Avigdor Liberman védelmi miniszter a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán reggel rendkívüli értekezletet tartott a vezérkari főnök, a katonai hírszerzés vezetője és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat főnökének részvételével. A hadsereg esetleges palesztin támadásoktól tartva megerősítette egységeit a gázai határ mentén, és a Vaskupola rakétavédelmi rendszerhez tartozó egységeket telepítettek a veszélyeztetett területekre.

Hétfőn nincs tanítás az övezet körzetében az izraeli iskolákban, és nem működik a közeli vasútvonal sem, de nyitva tartják Kerem Salomnál az áruforgalmi átkelőhelyet, ahol a Gázai övezet ellátását biztosító termékeket szállítják.