Titokban működnek az Iszlám Állam európai sejtjei

 

Összeolvadhat az Iszlám Állam és az al-Kaida. Erről beszélt az orosz biztonsági tanács titkára. Úgy látja, a szervezetek rájöttek arra, hogy a regionális sejtekre támaszkodó hálózati modell hatékonyabbá teheti a működésüket. Európára vészterhes idők várnak, ha most nem ismeri fel a bevándorlásban rejlő veszélyeket.

Van a világon körülbelül kétszáz terrorcsoport. Most sem összeolvadásról, hanem szorosabb együttműködésről lehet beszélni. Azért nem olvadnak egybe, mert ezek a csoportok különböző regionális pontokat fognak át. Ezeket a területeket nem engedik át sosem a másiknak, mivel ez nem csak terror kérdése, hanem anyagi ügy is.

Az adott területet ellenőrzik, bűnözői megoldásokat használnak. Embercsempészet, emberrablás, zsarolások, betörések: nem tisztességes munkával alapozzák meg az anyagi hátterüket. Ebből következően ez a piac véges, minden területen.

Már nem terrorszervezetek – inkább hadseregek

A jövőben inkább az várható, hogy azokat a katonákat, akiket Európa vagy az Egyesült Államok irányába tovább küldenek, ott képzelhető el majd bizonyos szintű „technikai együttműködés”, például a közös finanszírozás szempontjából. Vagy a hálózatrendszerben lévő közös érdekviszonyok kialakítása révén – mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő volt az M1-en.

Mint fogalmazott: fontos ugyanakkor tudni, hogy ezek tulajdonképpen nem terrorszervezetek. „Túl könnyen fogalmazunk. Ugyanis ezek gyakorlatilag paramilitáris hadseregek. A terrorizmus egyik formája a konspiráció, de ezek a szervezetek már nem bujkálnak. Az Iszlám Állam európai sejtjei viszont a terrorszervezetekre jellemző módon titokban működnek. Amit Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban látunk az nyílt fegyveres háború” – tette hozzá.

A visszavágás célpontjai lettünk

Földi László szerint sikeresnek tekinthető az Iszlám Állam elleni küzdelem, mert Irakban megszűntek létezni, Szíriában is lassan felszámolják, Irán egyébként sem szerette őket, és így maradt az, hogy célpontként Afrikát vagy éppen az Európa felé tartó utat válasszák. Két oka van az európai megjelenésüknek. Az egyik, hogy új területre van szükségük, a másik pedig az, hogy a „visszavágás célpontjai vagyunk”. Hisz a közel-keleti térségben „mi kezdtük” a háborút, a zűrzavart, a Nyugat verte szét a már meglévő rendszereket. Az ellenünk történt támadásoknak ott nincs vége, hogy az elmúlt években néhányszor terrorcselekmény történt Európa különböző pontjain. Ahogy szorulnak ki a saját területükről, úgy teszik át a székhelyüket ezek a front a front ellen harcoló paramilitáris képződmények – magyarázta.

Mint kifejtette: nem csak hogy messze földről Európába jönnek tömegesen, hanem az inkriminált negyedekben az egyébként Európában született és szélsőségességre hajlamos fiatalembereket is hajlamosak beszervezni, a dzsihádra hivatkozva. Ez az igazi nagy csapás Európára nézve. Ezek az itt született szélsőségesek pontos helyismerettel rendelkeznek, nyelveket ismernek, az ő potenciális hátterük és hadseregük ilyetén már régóta jelen van, egész pontosan itt született másod- és harmadgenerációs bevándorlóként ugyan, de már európai polgárként – fejtette ki a biztonságpolitikai szakember.

Címlapkép: illusztráció