Válaszút előtt az Európai Néppárt

 

Az Európai Néppárt csütörtöki kongresszusán azt a kérdést kell feltenniük a képviselőknek, hogy a CDU sorsára szeretnének-e jutni, vagy a magyar modellt követik – mondta Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában. Manfred Weber megválasztása lenne kedvező Magyarország számára.

Az Európai Néppártban ketten pályáznak a csúcsjelölti pozícióra, Alexander Stubb és Manfred Weber, és miután jelenleg ez a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, nekik van esélyük arra, hogy a választások után valamelyikük az Európai Bizottság elnöke legyen.

A Figyelő főmunkatársa elmondta, nagy valószínűséggel a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választják a jobbközép párt csúcsjelöltjének a pártfrakció csütörtöki kongresszusán.

A másik jelöltről elmondta, hogy Alexander Stubb liberális politikus, aki kitűnő kapcsolatokat ápol Soros Györggyel. Európa-víziója és a bevándorlással kapcsolatos álláspontja megegyezik Emmanuel Macron francia elnök elképzeléseivel – fűzte hozzá.

Stubb indulása a posztért jól fémjelzi az Európai Néppárt válságát. Számos nyugat-európai és skandináv politikus van a párton belül, akik lényegében liberális politikusok – tette hozzá.

A kutatások és a választási eredmények azt mutatják, hogy ezek az erők folyamatosan veszítenek népszerűségükből, és a jövő évi EP-választás után csökkenni fog az arányuk a frakción belül.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter. MTI/EPA Fotó

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter (Fotó: MTI/EPA)

A csúcsjelölti rendszerről elmondta, hogy az európai parlamenti erőviszonyok alapján határozzák meg, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke. A jelölési rendszert vita övezi, Magyarország mellett több tagállam sem támogatja. Budapest álláspontja szerint a bizottság elnökéről a kormány és államfőket tömörítő Európai Tanácsnak kellene döntenie.

Weber megválasztása sokkal kedvezőbb lenne a magyar és a közép-európai kormányok számára, mert bajor kereszténydemokrata politikusként érti a térség problémáit. A szakértő kitért arra is, hogy Manfred Weber azért szavazta meg a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést, hogy ezzel tegyen engedményeket a liberálisoknak, mivel az EP-választás után rászorulhat a néppárt az Alde- (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) frakció támogatására.

Ugyanakkor a néppárton belül is vita van arról, hogy érdemes-e a balliberálisokkal egyezkedni, és a néppárt süllyedő pozícióját megtartani, vagy a jobboldal irányába nyitni.

Szakadék az Európai Néppárton belül

Arra a kérdésre, hogy vezethet-e szakadáshoz a néppárton belüli mély szakadék a konzervatív és liberális irányvonal között, úgy válaszolt, hogy az identitásvesztés és a megosztottság annak köszönhető, hogy Nyugat-Európa-szerte a jobbközép erők a balliberális pártokkal kötnek koalíciókat. A CDU–CSU-koalíció népszerűségvesztése jól mutatja, hogy ez a jobboldali pártok identitásvesztésével jár.

A mostani kongresszuson azt a kérdést kell feltenniük a képviselőknek, hogy a német kormánypárt, a CDU sorsára szeretne-e jutni, vagy a magyar modellt követik. Intő jel, hogy a legutóbbi tartományi választáson történelmi mélypontra esett Angela Merkel kancellár pártjának támogatottsága.

Egyre többen vélik úgy a frakción belül, hogy a magyar út sokkal hatékonyabb, és nem szabad komoly engedményeket adni a balliberálisoknak – hangsúlyozta Deák Dániel. Alexander Stubbra utalva elmondta, hogy vannak olyan politikusok a néppárton belül, akik liberális politikussá váltak, és fontos kérdésekben a balliberális oldallal kötnek alkukat.

Válságban az európai baloldal

Frans Timmermans lett az Európai Szocialisták Pártjának (PES) úgynevezett csúcsjelöltje, miután egyedüli riválisa, Maros Sefcovic hétfőn visszalépett – a párt európai parlamenti választási győzelme esetén így ő lehet az Európai Bizottság következő elnöke.

A holland szocialista képviselő jelölése lenyomata a baloldali pártok jelenlegi válságának – mondta Deák Dániel. A 68-as generációhoz tartozó holland politikus Soros György megbízható szövetségese, mindig is bevándorláspárti álláspontot képviselt.

A hagyományos baloldali pártok Európa-szerte válságban vannak, Franciaországban szinte el is tűntek.