Súlyos biztonsági kockázat a migránsok névtelen bankkártyája

 

Az unió pénzmosás és terrorizmus elleni szabályait is sértik a névtelen bankkártyák, hiszen követhetetlen módon biztosítanak pénzt a bevándorlóknak. A névtelen bankkártyákat Görögországban a partra szálló migránsoknak osztogatják, és már a Balkánon is feltűntek.

Megszokott kép, hogy az illegális bevándorlók hosszú sorokban várakoznak a bank automaták előtt Bihácson. A helyiek szerint hatalmas összegek forognak a kezeik között.

Név nélküli bankkártyákat használnak, amelyeken számok, az EU jelképei és a MasterCard felirat szerepel. A Görögországban regisztrált bevándorlók 2017 óta kapnak ilyen, az ENSZ és az Európai Bizottság támogatásával indult humanitárius programban.

Egyelőre viszont még azt sem tudni, pontosan hány névtelen bankkártya van forgalomban. Az Európai Bizottság 25 ezer migránsnak adott, ami összesen körülbelül 140 millió eurójába került az Európai Uniónak, az ENSZ adatai szerint viszont 85 ezren jutottak hozzá.

Tagállami és szolgáltatói felelősség

Nemcsak a név, az aláírás is hiányzik a migránsoknak adott bankkártyákról – mondta Barabás Gyula. A pénzügyi szakember szerint a nemzetközi szabályozás egységes, ilyet egyetlen európai uniós országban sem lehetne kiállítani és használni.

Elmondása szerint a pénzmosás elleni törvények, jogszabályok minden tagállamra vonatkoznak, így azokat mindenkinek be kell tartania, azoknak is, akik kiadják ezeket a bankkártyákat, és azoknak is, akik használják ezeket. A szakértő szerint nemcsak a tagállami felelősség merül fel, hanem a szolgáltató felelőssége is, amelyik a hatályban lévő jogszabálytól eltérően előállítja a terméket.

Segélyszervezeti munka?

Az M1 megkereste a MasterCard kártyakibocsátó társaságot is, hiszen az emblémájuk ott van a migránsoknak adott bankkártyákon. Az amerikai pénzügyi nagyvállalattól többek között azt kérdezték, miért nincs név ezeken, szerintük betartják-e az uniós törvényeket, és hogyan ellenőrzik, hogy ne kerüljenek a bankkártyák és a rajtuk lévő pénzek terroristákhoz és embercsempészekhez.

A társaság közleményt küldött válaszul, amiben az áll, hogy a humanitárius segélyszervezetek munkáját segítik a termékekkel, és programjaikkal, amelyeket Soros György is támogat. Tavaly 50 millió dollárt adományozott a MasterCardnak Soros, hogy abból segítse a veszélyeztetett közösségeket. Az együttműködésről a kártyatársaság 2017. január 19-én adott ki közleményt, amelyhez csatoltan megjelent egy közös kép Soros Györgyről és a MasterCard vezérigazgatójáról, Ajay Bangáról.

Kósa Lajos: A kormány határozottan ellenzi 

Nem létezik annál nagyobb őrültség, mint bevándorlók tízezreinek név nélküli bankkártyákat adni –mondta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke az M1-en. Kósa Lajos hangsúlyozta: akik ezt tették, fittyet hánynak a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni törvényeknek, és mindenre, ami a józan ész szabályai szerint figyelembe vehető.

Kósa Lajos hozzátette: a magyar kormány határozottan fel fog lépni a névtelen bankkártyák használata ellen, és nem hagyja, hogy ilyen módon a terrorizmust és a szervezett embercsempészetet finanszírozzák.