A szenátusban a republikánusok, a képviselőházban a demokraták lehetnek többségben

 

Előrejelzések szerint a Republikánus Párt növelheti többségét a szenátusban, míg a Demokrata Párt megszerzi a többséget a képviselőházban a kedden tartott amerikai félidős választásokon.

A CNN hírtelevízió által ismertetett prognózisok szerint a szövetségi törvényhozás százfős felsőházában 51 helyet birtokló republikánusok kulcsfontosságúnak ítélt győzelmet arattak Indiana, Texas és Észak-Dakota államokban, így részben megőrizve eddigi helyeiket, részben pedig újakat szerezve továbbra is többségben lesznek a szenátusban. A szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus szenátorok az eddig ismert eredmények szerint megőrizték bársonyszéküket, a visszavonuló republikánus helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg.

Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

Utah államban a visszavonuló Orrin Hatch szenátor helyére Mitt Romneynak, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltjének szavaztak bizalmat, Tennessee államban pedig a szintén visszavonuló Bob Corker helyett Marsha Blackburn lett a győztes republikánus. Győzelmével Romney, aki korábban Massachusetts állam kormányzója volt, visszatér az országos politikába. A jobboldali szenátoroknak kulcsfontosságú helyeken sikerült győzelmet aratniuk. Például Texasban Ted Cruz megőrizte a választók bizalmát, de az alapvetően konzervatív Indianában és Kentuckyban is republikánus szenátor-jelöltek mellett döntöttek a választók.

Viszont elhódítottak két szenátori helyet is a demokratáktól. Észak-Dakotában Kevin Cramer ütötte el az újrázás lehetőségétől Heidi Heitkamp demokrata párti szenátort, Missouriban pedig Claire McCaskill szenátor-asszonynak kellett búcsút mondania a washingtoni munkájának. Josh Hawley államügyész személyében Missouri republikánus szenátort küld a szövetségi törvényhozás felsőházába. A kongresszus alsóházában viszont az előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a republikánusoktól.

A demokratáké lehet a képviselőház 

A Fox és a CNN hírcsatorna és az NBC televízió által ismertetett prognózisok szerint a demokrata képviselők száma bizonyosan meghaladja majd a többséghez szükséges 218-at a szövetségi törvényhozás 435 fős alsóházában. Végleges eredmény ugyan még nem született, de Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva már biztosra mondta a demokrata többséget az alsóházban. A republikánusokhoz közelálló Fox televízió elemzői, köztük Karl Rove, a 2001 és 2009 között hivatalban lévő George W. Bush elnök volt főtanácsadója már azt vette számba, hogyan változhatnak majd a képviselőházi bizottságok elnöki posztjai, és ez milyen következményekkel járhat a republikánus Donald Trump elnökségére.

Beto O'Rourke, Texas állam demokrata párti szenátorjelöltje voksolni indul a feleségével, Amy O'Rourke-kal és gyerekeikkel a texasi El Pasóban 2018. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

Beto O’Rourke, Texas állam demokrata párti szenátorjelöltje voksolni indul a feleségével, Amy O’Rourke-kal és gyerekeikkel a texasi El Pasóban 2018. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

A televízió megszólaltatta Ed Rendellt, Pennsylvania volt demokrata párti kormányzóját, aki azt tanácsolta a demokrata politikusoknak: ne Donald Trump vélt ügyeinek vizsgálódásaival foglalkozzanak, hanem a törvényalkotással, elsősorban is az egészségbiztosítást és a bevándorlást szabályozó törvények kimunkálásával. Más szakértők viszont azt jósolták, hogy a demokrata képviselők nem fogják kímélni az elnököt, többek között számon kérik rajta adóbevallásait, amelyeket a 2016-os megválasztása előtti kampányban nem mutatott be. Várható, hogy a két évvel ezelőtti választásokba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálattal kapcsolatban is megpróbálnak neki kellemetlen pillanatokat szerezni.

Trump megosztja a társadalmat

A szavazók 44 százaléka elégedett az amerikai elnökkel, míg 55 százalékuk kifogásolja Donald Trump tevékenységét – a CNN amerikai hírtelevízió által kedden, a félidős választások napján közölt exit poll felmérések szerint. A csatorna által az első urnazárások közeledtével ismertetett eredmények szerint a szavazóhelyiségeket elhagyó választók 41 százaléka vélekedett úgy, hogy jó irányba tart az ország, 56 százalék szerint viszont rossz irányba tartanak. A szavazók 65 százaléka válaszolta azt, hogy már több mint egy hónapja eldöntötte, hogyan fog szavazni a keddi választáson, amelyen megújítják a 435 fős szövetségi képviselőház egészét és a szenátus hozzávetőleg egyharmadát.

A CNN felmérése szerint az először szavazók aránya 16 százalékra nőtt a 2016-os általános választásokon mért 10 százalékhoz képest. A megkérdezettek 41 százaléka az egészségügyet, 23 százaléka a bevándorlást, 21 százaléka a gazdasági helyzetet, 11 százaléka pedig a fegyvertartással kapcsolatos vitákat nevezte az ország előtt álló legfontosabb kérdésnek. A gazdaság állapotát a szavazók 68 százaléka tartja jónak, ennek tükrében a hírtelevízió által megszólaltatott szakértők különösen érdekesnek tartották, hogy a válaszadók 56 százaléka szerint rossz irányba tart az ország.

Donald Trump amerikai elnök beszédet mond egy választási kampányrendezvényen Clevelandben 2018. november 5-én (Fotó: MTI/EPA/David Maxwell)

Donald Trump amerikai elnök beszédet mond egy választási kampányrendezvényen Clevelandben 2018. november 5-én (Fotó: MTI/EPA/David Maxwell)

A csatorna által ismertetett adatok szerint a mostani az eddigi legköltségesebb félidős választás, 5,2 milliárd dollárt költöttek rá. A választások tétje, hogy Donald Trump továbbra is pártja, a Republikánus Párt támogatásával kormányozhat-e. Jelenleg a republikánusok vannak többségben a kongresszus mindkét házában: a képviselőházban 240 helyük van, a százfős szenátusban pedig 51. Szakértők azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a Demokrata Párt elhódítja a többséget a képviselőházban, a szenátusban viszont megmarad a Republikánus Párt többsége. Az ország 50 állama közül 36-ban kormányzóválasztást is tartanak kedden.

Az elnök gratulált a demokraták frakcióvezetőjének 

Donald Trump amerikai elnök kedd éjjel telefonon gratulált Nancy Pelosinak, a demokraták képviselőházi frakcióvezetőjének a Demokrata Párt alsóházi győzelméhez. Pelosi szóvivője elmondta, hogy Trump a telefonbeszélgetés során méltatta, hogy az eredményre reagálva Pelosi a pártpolitikai választóvonalakon való felülemelkedésről beszélt. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán az elnök több emberrel is beszélt telefonon. Trump felhívta Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi vezetőjét, és gratulált neki „a szenátusi többség történelmi növeléséhez”.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője sajtóértekezletet tart Washingtonban 2018. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője sajtóértekezletet tart Washingtonban 2018. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Trump Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi vezetőjével és Paul Ryannel az alsóház távozó, republikánus párti elnökével is beszélt telefonon. Az eddigi előrejelzések szerint az eddig a kongresszus mindkét házában kisebbségben lévő demokraták a képviselőházban megszerzik a mandátumok többségét, de a szenátusban a republikánusok megőrzik többségüket. Trump pár órával korábban a Twitteren óriási sikernek nevezte az úgynevezett félidős választások eredményét, és mindenkinek köszönetet mondott.