Putyin és Trump egy Buenos Aires-i találkozó lehetőségét mérlegeli

 

Az orosz és az amerikai elnök november 11-én Párizsban csak rövid ideig találkozik majd, hogy megvitassa kettőjük teljes körű találkozójának lehetőségét: Vlagyimir Putyin és Donald Trump elnök Párizs után legközelebb a G20-csoport november 30-án és december 1-jén Buenos Airesben tartandó csúcstalálkozóján lesz egyszerre jelen, ezért a legvalószínűbb az, hogy a francia fővárosban az argentínai tárgyalásukról fognak megegyezni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Peszkov nem kívánta kommentálni a Kommerszant című orosz gazdasági napilap értesülését, amely szerint Putyin és Trump között Párizsban Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére nem lesz jelentősebb megbeszélés. Az újság szerint Macron nem szeretné, hogy egy orosz-amerikai csúcs elterelje a figyelmet a találkozó apropójául szolgáló eseményről, az első világháborút lezáró fegyverszüneti megállapodás 100. évfordulójáról. Az orosz elnöki szóvivő elismerte, hogy a számos állam- és kormányfő részvételével megtartandó centenáriumi megemlékezés napirendje zsúfolva lesz ceremoniális és protokolleseményekkel.

Donald Trump amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPApool/Jorge Silva)

Donald Trump amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPApool/Jorge Silva)

Egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy a Putyin-Trump találkozó formátuma nem azért változott meg, mert nézetkülönbségek lennének Moszkva és Washington között, hanem mert a párizsi esemény multilaterális jellege azt nem teszi majd lehetővé. Korábban Trump is arról beszélt, nem biztos benne, hogy Párizsban megbeszélést tud folytatni Putyinnal. Peszkov egyébként úgy vélekedett, hogy a keddi amerikai félidős választások „aligha hoznak majd bármilyen világosságot” a kétoldalú viszonyba. Mint mondta, nem lát konkrét tendenciát a kapcsolatok normalizálódására.

Elmondta, hogy a Kremlben figyelemmel fogják kísérni az egyesült államokbeli választás eredményét, de elutasította, hogy reagáljon azokra a médiában megjelent, meg nem nevezett kibernetikai szakértőkre hivatkozó vádakra, amelyek szerint Oroszország beavatkozik az amerikai választási folyamatba.