CDU: erősödik az ellenállás az ENSZ migrációs csomagjával szemben

 

Németországnak nem szabad csatlakoznia a megállapodáshoz, mert a jelenlegi formájában sok kérdést nyitva hagy: nem választja szét egymástól a menekültügyi migrációt és a gazdasági bevándorlást – mondta a Die Weltnek a csoport vezetője, Marian Wendt.

Tárgyilagos vitát kell folytatni a csomagról, mert csak így lehet megakadályozni, hogy továbbra is valótlanságokat állító jobboldali populisták legyenek a hangadók – tette hozzá a CDU politikusa. A megállapodásról a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának keddi ülésén tárgyalnak. Az ügyet a frakció új vezetője, Ralph Brinkhaus emelte napirendre, miután többen kifogásolták a csomagot és a kormány magatartását. Ne csak a kormány foglalkozzék az üggyel, hanem a CDU/CSU Bundestag-frakciója is – hangoztatta Jens Spahn a CDU egyik elnökjelöltje.

Jens Spahn, a CDU egyik elnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Jens Spahn, a CDU egyik elnökjelöltje (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Kiemelte: csak olyan megállapodásról lehet szó, amelynek révén Németország megőrzi szuverenitását a migráció irányításában és korlátozásában. Michael Kretschmer, Szászország tartomány CDU-s miniszterelnöke ugyancsak a napokban egy lapinterjúban felelőtlennek nevezte a kormány hozzáállását. Populisták tiltakozási hullámot tudtak elindítani hamis állításokkal, mert nincs nyilvános vita erről a nemzetközi megállapodásról – mondta. „Hogyan lehet ennyire technokrata módon eljárni egy ilyen érzékeny ügyben?” – fogalmazott a tartományi kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban közölt interjúban.

A szövetségi kormánynak éppen azt kellene megtanulnia a 2015-ös menekültválságból, hogy a migráció ügyében a lehető legnagyobb átláthatóságra, információra és vitára van szükség a parlamentben és a nyilvánosságban – tette hozzá. A megállapodást a Bundestag pártjai közül csak a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) utasítja el egységesen. A szövetségi kormány menekült-, és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító ellenzéki párt társelnöke, Jörg Meuthen szerint ENSZ globális migrációs csomagja áttelepítési program a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók számára, ezért Németországnak nem szabad csatlakoznia. A Bundestag csütörtökön az AfD kezdeményezésére vitát tart a csomagról.

Marian Wendt, a német CDU politikusa (Fotó: Getty Images)

Marian Wendt, a német CDU politikusa (Fotó: Getty Images)

A kormány álláspontja szerint a megállapodás Németország érdekében áll, mert legfőbb célja az illegális migráció visszaszorítása. A kormány részéről azt is hangsúlyozzák, hogy a csomag csupán egy politikai szándéknyilatkozat és nem nemzetközi szerződés. Ezért nem is teremt jogi kötelezettségeket és nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását. Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról –  decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Ausztria, és a távozást mérlegeli a többi között Lengyelország.