A migránsoknak jár az uniós pénz, az állampolgároknak nem?

 

A névtelen bankkártyák ügye a napokban robbant. A bankkártyák létezését és kiosztását az ENSZ és az Európai Bizottság sem cáfolta, ők így támogatják a Görögországba érkező menedékkérőket. Szakértők szerint azonban biztonságpolitikai kockázatot is jelenthet, hogy ellenőrizetlenül költhetik az uniós pénzeket a bevándorlók.

A hentesnél, az étteremben, bárhol és bármilyen automatánál használhatják a bevándorlók a névtelen bankkártyákat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának videója bizonyítja ezt. Egyértelmű, hogy ezeken a bankkártyákon semmilyen név nem szerepel, csak számok és emblémák.

Ezt a főbiztosság nem tagadja. Az M1 megkeresésére azt írták: a migránsok személyre szabott bankkártyákat kapnak, amelyekre havonta utalnak néhány tízeurós összeget, azt pedig csak Görögországban lehet felvenni. Kiemelték: partnerszervezeteik rendszeresen ellenőrzik, kik használják ezeket a kártyákat.

Arra azonban nem kapott választ az M1, hogy ennek ellenére, hogy kerülhettek mégis ilyen bankkártyák a Balkánra és arra sem, hogy tudják-e garantálni azt, hogy a migránsoknak adott pénz nem kerül terroristákhoz.

Embercsempészeket lehet így támogatni

Nem kérdés, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában – mondta Georg Spöttle az M1-nek. A biztonságpolitikai szakértő szerint terroristákat és embercsempészeket is lehet így támogatni.

Nincsenek adatok arról, hogy pontosan hány ilyen névtelen kártya van forgalomban. Az Európai Bizottság 25 ezer migránsnak adott, ez összesen 140 millió eurójába került az Európai Uniónak, amire a közös költségvetésből biztosított támogatást az Európai Bizottság. Saját honlapjukon is írnak róla, hogy még 2017-ben indították el az úgynevezett humanitárius programot.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint azonban háromszor ennyi migráns, vagyis legalább 85 ezren jutottak ilyen bankkártyához.

Fontos az azonosíthatóság

Akár migránsokról, akár uniós állampolgárokról legyen szó, a személyazonosság igazolása alapvető követelmény – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter. Trócsányi László hozzátette: a névtelen bankkártyákkal bárki könnyedén visszaélhet.

Moria, 2018. május 2. Személyazonosító dokumentumokkal a kezében vár orvosi vizsgálatra egy bevándorló a Leszbosz görög szigeti Moria településnél működő migránstáborban 2018. május 2-án. A moriai tábor jelenleg 6905 menedékkérőt szállásol el. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

Támogatják a migrációt

Közben kiderült, hogy mindent a kártyákat kibocsátó MasterCard intéz. Ők állítják ki a névtelen bankkártyákat, és felelnek a hozzájuk tartozó folyószámlákért.

A vállalat egy tavalyi közleményében azt írta, a migránsok segítése fontos ügy. Egyben bejelentették, hogy elindítanak egy programot a veszélyeztetett közösségek támogatására, amihez több partnert is találtak. Az egyik adományozó Soros György, aki azonnal 500 millió dollárt adományozott.

Biztonságpolitikai aggályokat vet fel az ügy

Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke azt mondta: név nélküli bankkártyát adni a migránsoknak a valaha volt legnagyobb őrültség. Úgy fogalmazott: ezzel az erővel az Európai Unió akár töltött fegyvereket is osztogathatna ismeretleneknek. Hozzátette azt is, ennél komolyabb biztonságpolitikai aggály nem létezik.

Kósa Lajos elmondta azt is, a névtelen bankkártyák ellen a leghatározottabb módon fel kell lépni, már vizsgálják, hogyan lehet véget vetni ennek az elképesztő folyamatnak.

Európai Bizottság: semmi kivetni való nincs ebben

Az M1 brüsszeli tudósítója elmondta, az Európai Bizottság véleménye hasonlít az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának véleményéhez. Megerősítették, hogy a kártyaprogram létezik, és azok vehetnek részt benne, akik menedékkérelmet adtak be Görögországban, ott regisztráltak és ott is maradtak, ugyanis a kártyaprogram csak ott működik. Az Európai Bizottság szerint ezzel megakadályozható, vagy csökkenthető a migránsok másodlagos mozgása.

A tudósító hozzátette: nemcsak egyszerűen Görögországban kell maradnia a migránsoknak, hanem ezt személyes találkozók során bizonyítani is kell. Az ilyen találkozók után utalják az összeget a bankkártyákra. Az anyagiakat illetően az Európai Bizottság adatai szerint egy egységes összegről beszélhetünk.

Azok a felnőttek, akik nem kapnak ellátást, azok havonta 150 eurót kapnak, a gyerekek pedig 50 eurót. A bizottság úgy gondolja a program jó, és garantálva látják, hogy a pénzt szabályosan költik el – jelentette a tudósító.

Hozzátette azt is, a bizottság szerint eddig semmilyen komoly probléma nem merült fel a kártyákkal kapcsolatban, arra a kérdésre azonban, hogy ezekből a pénzekből terroristákat finanszírozhatnának-e, nem adtak választ.

Migránsok kiváltsága?

Amióta több országban is foglalkozik a sajtó a névtelen bankkártyák ügyében, sokan kérdezik, miért csak a menedékkérők kapnak ilyen kártyákat, az átlag, uniós állampolgárok miért nem. A tudósító erre reagálva elmondta, az EB azt a választ adta, hogy a migrációval ellentétben a szociálpolitika nem tartozik közösségi hatáskörbe, hanem erről a tagállamok maguk dönthetnek.

A tudósító hangsúlyozta: a migránsok kártyaprogramját az uniós büdzsé úgynevezett vészhelyzeti támogatási fejezetéből fedezik.