A Nyugat azt kéri Belgrádtól, hogy ne provokálja az albánokat

 

A nyugati országok azt kérik Szerbiától, hogy hagyjon fel azzal az albánok számára ”irritáló” diplomáciai tevékenységével – közölte Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Vecernje Novosti című belgrádi napilap hétfői beszámolója szerint.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni. Az utóbbi tíz évben a világ több mint száz országa ismerte el Koszovó önállóságát, Belgrád diplomáciai tevékenységének köszönhetően viszont az utóbbi időben kilenc állam visszavonta ezt az elismerést. Ivica Dacic korábbi állítása szerint az a cél, hogy száz alá csökkenjen a Koszovót elismerő országok száma.

Amikor arról fognak szavazni, hogy felvegyék-e Koszovót az Interpolba, mindenki látni fogja, hogy nem pontos az a lista, amely a koszovóiak szerint a függetlenségüket elismerő országok neveit tartalmazza. A nyugati országok úgy vélik, Belgrád lépései aláássák a kétoldalú kapcsolat rendezését célzó, Pristinával folytatott párbeszédet, ezért azt kérik Szerbiától, hogy hagyjon fel ezzel a tevékenységével.

A szerb diplomácia vezetője szerint az viszont nem zavarja a Nyugatot, hogy Koszovó bizonyos országoknál a függetlenség elismeréséért, a nemzetközi szervezeteknél pedig a tagságért lobbizik – mondta Ivica Dacic.

A Vecernje Novosti információi szerint jelenleg 102 ország tartja számon független államként Koszovót. 2017 októbere óta Suriname, Sao Tomé és Príncipe, Bissau-Guinea, Burundi, Pápua Új-Guinea, Libéria, Lesotho, a Dominikai Közösség és Grenada vonta vissza Koszovó önálló államként való elismerését.