A felvilágosult kapitalizmus lehet a járható út Brazília számára

 

Forradalmi változásokat ígért Brazília új elnöke. A radikális jobboldali Jair Bolsonaro 55 százalékot szerzett a múlt heti választáson, amit sokak szerint annak is köszönhet, hogy a kormányzó baloldal jócskán leszerepelt az elmúlt években – hangzott el az M1 reggeli műsorában.

Jair Bolsonaro nyerte meg a brazil elnökválasztást a vasárnapi második fordulóban elért 55,2 százalékos eredménnyel: ellenfele, a baloldali Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad a szavazatok 44,8 százalékát szerezte meg.

Sokan úgy vélik, hogy a Munkáspárt nyerte meg a választást Jair Bolsonaro számára – jelentette ki Rákóczi István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetője. Mint mondta, Bolsonaro ellen nagymértékű ellenkampány folyt a párt részéről, amely két éve – 13 évi kormányzás után – kiesett a hatalomból az ország súlyos gazdasági válsága, valamint Brazília történetének legnagyobb mértékű korrupciós és vesztegetési ügye miatt.

A szakértő elmondta, Bolsonaroról több negatív véleményt is megfogalmaztak a választásokig. Egyesek szerint az új brazil elnök egy férfiközpontú és nőgyűlölő politikus, ugyanakkor érdekes fordulatnak nevezhető, hogy a szavazás második fordulóján sokkal több nő szavazott rá, mint ellenfelére – jegyezte meg Rákóczi István az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, Bolsonaro egy karakteres, erőteljesen konzervatív és elvi politikára hajló személyiségnek mondható.

A 21. század reformációja

A választás eredményében jelentős szerepet játszottak a vallási szerepek, már csak azért is, mert a 21. század reformációja zajlik jelenleg az országban. Az evangéliumi és protestáns gyülekezetek 9 százalékról indultak, ma már azonban 30 százalékot tesznek ki az ország szavazóinak körében. Hozzátette, az új elnök felesége, a first lady is egy ilyen gyülekezetben tevékenykedik jeltolmácsként.

A brazil zászlón szereplő jelmondat, lefordítva annyit jelent, hogy „rend és haladás”. A szakértő szerint az előző kormány politikájából hiányzott a rend, és emiatt megakadt a haladás is. Így a 90-es évektől egészen az ezredfordulóig egyre több szavazója lett a baloldalnak. Szerinte egyre többen látták be, hogy elvi alapon ez a fajta hosszú és jelentősen korrupt kormányzás nem folytatható, és a felvilágosult kapitalizmus lehet a járható út Brazília számára.

Gazdasági reformok

A gazdaságot tekintve Brazília jelentős reformokra szorul. Ha Bolsonaro szerencsés, hivatali elődje még decemberig elkezdi a társadalombiztosítási reformot, a nyugdíjrendszerek átalakítását. Rákóczi István szerint ezek az intézkedések mindig hatalmas gondot jelentenek egy kormány számára, de Brazília azért is van nehéz helyzetben, mert 47 éve annak, hogy utoljára foglalkoztak a bérkiegészítő támogatások rendszerével.

Úgy véli, elindul a tagállami szinten működtetett állami vállalatok privatizálása, amely nagy lendületet adhat az országnak. Továbbá munkahelyteremtő ígéretei is vannak az új elnöknek, amelyeket valószínű, hogy be is fog tartani. Bolsonaro azt is megígérte, hogy visszaszorítja a bűnözést, ennek pedig egyik eszköze az lesz, hogy a rendőrök nagyobb szabadságot kapnak a fegyverhasználatban, valamint hogy kiterjesztenék az önvédelmi célú fegyverviselés jogát az állampolgárok körében.