Pavlo Klimkin a többes állampolgárság engedélyezéséről vitázna

 

Az ukrán diplomácia vezetője erről a Jevropejszka Pravda hírportál keddi beszámolója szerint a nyugat-ukrajnai Lvivben, a katolikus egyetemen tartott nyílt előadásán beszélt. „Oroszország esetében viszont, amellyel de facto háborúban állunk, szó sem lehet a kettős állampolgárságról. Akinek orosz útlevele van, az jobb, ha leadja, mindenki mással pedig beszéljünk erről” – fűzte hozzá a miniszter.

Klimkin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kettős állampolgárság csak a feltételek pontos meghatározása mellett lehet engedélyezhető. Véleménye szerint nem lehet többes állampolgárságuk a katonai parancsnokoknak és bizonyos tisztségek birtokosainak, de további részletekbe nem bocsátkozott. 

Rámutatott arra, hogy Európa több országában elfogadott a kettős állampolgárság intézménye.

„Nálunk a jogszabályokat megsértik azok, akik többes állampolgársággal rendelkeznek, de ez nem jelenti azt, hogy ők bűnözők lennének” – fogalmazott a miniszter, kiemelve, hogy legalább 11 magyar állampolgár, azaz kárpátaljai ukrán-magyar kettős állampolgár esett el a Donyec-medencében az ukrán fegyveres erőkben teljesítve szolgálatot.

Szeptember 19-én az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek, és magyar útlevelet kapnak a beregszászi konzulátuson. A felvétel miatt tovább romlott Magyarország és Ukrajna viszonya.