Afganisztánban vasárnap folytatódnak a választások

 

Országszerte 401, ezekből Kabulban, a fővárosban 45 olyan szavazóhelyiség nyitotta meg kapuit Afganisztánban vasárnap kora reggel, amely technikai, biztonsági vagy adminisztratív okokból maradt zárva előző nap.

Abdul Badi Szajat, a Független Választási Bizottság vezetője szerint a 8,8 millió regisztrált választóból hárommillióan adták le szavazatukat szombaton, a parlamenti választások első napján. Helyenként ezrek várakoztak órákat a szavazóhelyiségek előtt, mert hiányoztak a választási anyagok vagy későn, esetleg egyáltalán nem jelent meg a szavazást lebonyolító személyzet.

A voksolást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezték, mert a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok támadásokkal fenyegettek.

Vaisz Barmak afgán belügyminiszter szerint országszerte 192 incidensben legkevesebb 28-an vesztették életüket, köztük a biztonsági erők 11 tagja. Összesen 102 ember sebesült meg. Az első, előzetes eredményekre november 10-én lehet számítani, a hivatalos eredményeket pedig december 20-án ismertethetik.

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok 2001-es bukása óta és az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak. A voksolást többéves késéssel rendezték meg az eredetileg kitűzött időponthoz képest.

A parlamenti mellett tartományi választásokat is tartanak a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.