Látványpolitizálást folytat Angela Merkel

 

Az európai uniós csúcson és a tárgyalások után Angela Merkel német kancellár elismerte, hogy Európa nagy része nem kér a Frontexből. Ennek ellenére továbbra is a migránsok szétosztásáról beszél és a gazdasági migráció legalizálását tenné lehetővé.

Angela Merkel politikai célja, hogy egyfajta enyhítés legyen a bevándorlás szabályain Európai Unió-szerte – fogalmazott Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa. Hozzátette, a kancellár egy föderatív uniót szeretne, ahol a migráció ügyében Brüsszel döntene.

Mint mondta, Merkel hosszú évek óta ugyanazt az álláspontot képviseli, ezért nem meglepő, hogy annak ellenére sem akar változtatni, hogy az európai állampolgárok nagy része nem ért egyet terveivel és nem kér a Frontexből. A német kancellár továbbra is azon dolgozik, hogy bizonyos hatásköröket Brüsszel tartson a kezében.

Legalizált migráció

Deák Dániel elmondta, hogy a Frontex utaztatási ügynökségként működött az elmúlt időszakban, és már nem is a határvédelem kifejezést, hanem a határmenedzsment fogalmát használják a szervezettel kapcsolatban. A legalizált migrációt szorgalmazzák, amely zökkenőmentesen valósul meg az Európai Unió külső határain – fogalmazott Deák Dániel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Angela Merkel német kancellár. MTI/EPA Fotó

Angela Merkel német kancellár (Fotó: MTI/EPA)

Úgy véli, egyfajta töréspont alakult ki Ausztria és Németország álláspontja között, és amit az osztrák kancellár jelenleg megfogalmaz, az már akár Magyarország számára is elfogadható lehet néhány módosítással. Hozzátette, mindenképp előremutató, hogy Ausztria elutasítja a kötelező kvótát.

Több millió migráns Németországban

Németországban ugyanakkor több millió illegális bevándorló van, akiknek csak kis része képes a munkaerőpiacon elhelyezkedni, többségük még a német nyelvet sem hajlandó elsajátítani. A német állampolgárok többsége már nem ért egyet Angela Merkel politikájával, és egyre többen vélik úgy, hogy sok az illegális bevándorló az országban. A kancellár ezért szétosztaná a migránsokat az EU területén – magyarázta Deák.

Hozzátette, Angela Merkel azért akarja még mindig a kvótát ráerőltetni az EU tagállamaira, mert egy hibáért szenved, egy rossz döntésért melyet 2015-ben hozott meg. Szerinte Merkel határvédelemmel kapcsolatos kijelentései látványpolitizálásnak nevezhetők, amelyet azért folytat, hogy a német állampolgárokat megnyugtassa, és ne veszítse el támogatásukat. A valóságban azonban nem ez történik, Merkel célja továbbra is a gazdasági migráció legalizálása, amely majd megoldja a demográfiai problémákat.

A Magyarország elleni eljárás jogi vita

Elmondta, a Magyarország ellen elfogadott 7. cikkely szerinti eljárás lefolytatása ügyében is egyfajta hatásköri vita zajlik az Európai Parlament és az Európai Bizottság között, mert a bizottság nem kifejezetten örül annak, hogy a parlament egyes tagállamokat támad. A szakértő szerint elhúzódó jogi vita várható.