Menedékpolitikai zsákutcáról beszélt Kurz

 

Az Európai Uniónak kiutat kell találnia a menedékpolitikai zsákutcából, rugalmasságot kell mutatnia, és fel kell hagynia a kötelező kvóta körüli vitákkal – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli találkozóján.

A csúcstalálkozó második napján a migráció és biztonságpolitikai kérdések kerültek először napirendre. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kormányfője újra azt javasolta, hogy a menekülteket befogadni vonakodó országok másképpen mutassák ki szolidaritásukat. Ez azt jelenti, hogy mindenki ott járuljon hozzá, ahol tud, és ott, ahol annak értelme van – hangsúlyozta. A kötelező kvótarendszer ellen évek óta ágáló országok egyike Lengyelország. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedvezően fogadta az osztrák felvetést.

„Úgy tűnik, hogy megértették, milyen irányba kellene az egész EU-nak elmozdulnia” – jegyezte meg. Szerda este, a csúcstalálkozó első napján a tagországok megpróbálták kimozdítani a holtpontról a brit–uniós kilépési tárgyalásokat – sikertelenül. Az összejövetel második napján a menedékpolitika mellett az eurózóna esetleges reformja és biztonsági kérdések vannak terítéken. A többi között arról is szó lesz, hogyan lehetne jobban védeni az EU-t a kibertámadásoktól, illetve a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek jelentette külső fenyegetésektől.