EU-csúcs: a Brexit-ügyi tanácskozás rövidsége jelzi a 27-ek egységét

 

A brüsszeli EU-csúcson a brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyatott tanácskozás rövidsége jelzi az unióban maradó 27 tagország egységét – jelentette ki osztrák kancellár szerdán a belga fővárosban, az uniós tagországok csúcstalálkozóját megnyitó munkavacsorát követően.

Sebastian Kurz elmondta, a brit miniszterelnökkel folyatatott megbeszélés nem hozott sok újdonságot, de bizakodó a tárgyalásokat illetően, mert Theresa May egyértelműen megerősítette akaratát a megállapodás létrehozása mellett. „Optimista vagyok, hogy a következő hetekben vagy hónapokban megállapodásra jutunk” – fogalmazott. Újságírói kérdésre adott válaszában az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Ausztria vezetője kijelentette, a Brexit kérdésének megoldásánál sokkal derűlátóbb a migrációt illetően.

Sebastian Kurz, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kancellárja az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Sebastian Kurz, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kancellárja az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2018. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Az illegális bevándorlás csökkenése jól mutatja a migráció tranzitországaival és a líbiai parti őrséggel való együttműködés hatékonyságát – közölte. „Még ennél is fontosabb a tengeri átkelések során vízbefúltak számának visszaesése, noha egy haláleset is túl sok” – fogalmazott. Kiemelte, az EU-ban többen jelzik, hogy a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztásának rendszere nem működik. Véleménye szerint a kötelező kvóták helyett a kötelező szolidaritás felé kellene elmozdulni, így minden tagország kifejezhetné hozzájárulását. Új megközelítésre van szükség a holtpontra jutott uniós migrációs politikában – tette hozzá.

Kurz úgy vélte, hogy a külső határok védelmére kell összpontosítani, a csökkenő számok ezt igazolják, a menedékjogi kérelmek által leginkább érintett országok viszont a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta Közép-Európában vannak, és nem az EU külső határain.