Migrációról és határvédelemről szól az EU-csúcs

 

A migrációról és a határvédelemről tárgyalnak az állam- és kormányfők Brüsszelben, ám az álláspontok továbbra is távol vannak egymástól: míg az Európai Bizottság kötelező kvóták helyett kötelező áthelyezési programot akar, a határőrizetet pedig kivenné a tagállamok kezéből, addig Magyarország ezt ellenzi. Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az országhatárt a jövőben is magyar katonák és rendőrök védik majd, és Magyarország semmilyen betelepítési programot nem fogad el.

Az irány jó, ám még nem vagyunk a célnál – mondta az uniós csúcsra érkezve Sebastian Kurz. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Ausztria kancellárja hozzátette, a kibocsátó országokkal való együttműködéseknek köszönhetően Európa jó úton halad, hogy csökkentse a kontinensre érkező illegális migránsok számát. A politikus a migrációról szóló belső vita kapcsán azonban arról beszélt, hogy az EU egy helyben topog. Az unió évek óta a migrációs vita kapcsán zsákutcában volt, mert csak egy dologra összpontosított, mégpedig a kötelező kvótákra, s mindenki tudta, hogy soha nem lépnek életbe.

Sebastian Kurz, osztrák kancellár a sajtó képviselőinek nyilatkozik az Európai Unió tagországai brüsszeli csúcstalálkozójának második napi tanácskozása előtt 2018. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Sebastian Kurz: Az unió évek óta a migrációs vita kapcsán zsákutcában volt (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Ezért a kötelező kvóták helyett a szolidaritás irányába kell haladnunk, és erősebben összpontosítani a külső határok védelmére – hangsúlyozta Sebastian Kurz osztrák kancellár. A mostani csúcstalálkozóra az Európai Bizottság is elkészített egy a migrációs programtervet.

Orbán Viktor a múlt héten horrorgyűjteményhez hasonlította az elképzelést: „Az Európai Bizottság továbbra is gőzerővel gyártja a betelepítési programokat. Továbbra is el akarja venni tőlünk a határvédelemhez fűződő jogunkat, illetve ők akarják megmondani, hogy kik tartózkodhatnak Magyarországon és Európa többi országában” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő tegnap a budapesti reptérre menet tarról beszélt, hogy az Európai Bizottság most is gőzerővel dolgozik a bevándorlók betelepítésén és azon, hogy elvegyék a tagállamoktól a határvédelem jogát. Ismét leszögezte, hogy a magyar kormány nem fogad el semmilyen betelepítési programot: „a magyar álláspont egyértelmű, a határt a mi katonáink és a mi rendőreink fogják védeni, és semmilyen betelepítési programot nem fogadunk el. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai brüsszeli csúcstalálkozójának második napi tanácskozására érkezik 2018. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Francois Walschaerts)

Orbán Viktor: Az Európai Bizottság továbbra is gőzerővel gyártja a betelepítési programokat (Fotó: MTI/EPA/Francois Walschaerts)

Magyarország már a bolgár uniós elnökség idején elkészített Schengen 2.0-s javaslatcsomagjában is megfogalmazta, hogy az Európai Uniónak mikor lehet szerepe egy ország határvédelmében – nyilatkozta Orbán Balázs az M1-en. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára hozzátette: a magyar álláspont szerint az EU csak akkor léphetne közbe, ha az adott ország nem akarja és nem is tudja megvédeni a határait. A politikus kiemelte: a jelenlegi tervek ezzel teljesen ellentétesek.

„A képesség és az akarat ellenére is uniós szintű beavatkozást írnának elő. Mi óvatosak vagyunk, mert azt gondoljuk, hogy nem egyértelmű, hogy itt most határvédelemről, tehát az illegális migráció megállításáról lenne szó vagy ennek csak megszervezéséről” – mondta Orbán Balázs.

A jelenlegi elképzelések többsége az unióban nem szól másról, minthogy az illegális migrációt átcímkézzék legális migrációvá – mondta Szánthó Miklós az M1-en. Az alapjogokért központ igazgatója kitért arra, hogy, hogy a kötelező kvóta nem szerepel a bizottság javaslatai között, de van helyette más.

Ehelyett annál sokkal durvább dolog van. Egy állandósított, automatizált elosztási, relokációs mechanizmus. Ami azt jelentené, hogy ha nagyon sok bevándorló áramlik az unió frontországaiba, akkor ez automatikusan kötelező jelleggel beindul, és át kell venni a migránsokat – közölte. Hozzátette: az osztrák elnökség megpróbálja puhítani a javaslatot, de az elképzelés sem arról szól, hogy megállítsa a migrációt.