Mattis szerint Trump biztosította őt támogatásáról

 

Az amerikai védelmi miniszter kedden kijelentette: Donald Trump amerikai elnök biztosította támogatásáról azt követően, hogy előzőleg demokratának nevezte, és felvetette távozását a kormányból – James Mattis elmondása szerint Trump telefonon kereste meg őt, mialatt Washingtonból Vietnamba utazott repülőn.

Az elnök úgy fogalmazott: „100 százalékig melletted állok” – idézte fel a beszélgetést Mattis. A védelmi miniszter arra az újságírói kérdésre, hogy demokrata-e, azt válaszolta, hogy nem tagja sem a Demokrata, sem a Republikánus Pártnak. A CBS televízió 60 perc című, vasárnap esti magazinműsorában Trump azt pedzegette, hogy Mattis demokrata, és távozhat a kormányból. Ennek pontos okát nem jelölte meg, és hangsúlyozta, hogy Mattis „jó ember”, ő személy szerint „jól kijön” vele, sőt nagyon jó a viszonyuk.

Donald Trump, amerikai elnök és James Mattis, védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA pool/Aude Guerrucci)

Donald Trump, amerikai elnök és James Mattis, védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA pool/Aude Guerrucci)

„A csapatának része vagyok” – húzta alá Mattis a műsort követően. „Sohasem beszéltünk a távozásomról”. A védelmi miniszter szerint a nemzetbiztonság pártpolitikán felül álló ügy. Kiemelte: hosszú katonai életpályája megtanította neki, hogyan kell büszkén és politikai érdekektől mentesen szolgálni az országot, és egyaránt végrehajtani a demokrata, illetve a republikánus elnökök parancsait. Mattis jövője találgatások középpontjában áll azóta, hogy megjelent Bob Woodward oknyomozó újságíró legújabb könyve, amelyben Woodward azt állította: a védelmi miniszter többször becsmérelte Trumpot a munkatársak előtt. A miniszter ezt tagadta.

James Mattis helyzetét veszélybe sodorta Mira Ricardel megjelenése is, aki idén került a nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettesi tisztségbe, és az őt ismerő tisztségviselők szerint nem szenvedheti a védelmi minisztert. Trump megválasztását követően Mattis nem csinált titkot belőle, hogy nem ácsingózik a védelmi miniszteri tisztségre, és Washingtonba sem akar mindenáron visszatérni. Mattis 2013-ban távozott a hadseregből, és azt követően a Stanford Egyetemen oktatott.