Kijev és Budapest a konzultációk folytatásában állapodott meg

 

Megállapodás született arról, hogy Magyarország és Ukrajna konkrét és átfogó konzultációkat fog folytatni a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről – jelentette be Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Luxembourgban azután, hogy megbeszélést folytatott magyar kollégájával, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A miniszter – akinek szavait a Jevropravda ukrán hírportál idézte az ukrán EU-képviselet Facebook-oldalán megjelent közleményéből – kifejtette, hogy az első konzultáció a külügyminisztériumok konzuli főosztályainak vezetői szintjén lesz, ennek időpontja még egyeztetés alatt áll.

„Ez azért fontos, hogy amit eddig láttunk, ne ismétlődjön meg” – húzta alá Klimkin. Kijev október 4-én nemkívánatos személlyé minősített és kiutasított Ukrajnából egy beregszászi magyar konzult, amire válaszul Budapest is még aznap kiutasított egy ukrán konzult Magyarországról.

„Nem háborúzunk Magyarországgal úgy, ahogy harcban állunk az Oroszországi Föderációval, amely fegyveres agressziót hajtott végre. Meg kell találnunk viszont a közös nyelvet Budapesttel” – hangsúlyozta az ukrán diplomácia vezetője.

A tárcavezető közölte: mostantól Magyarország semmit sem tehet Kárpátalja területén anélkül, hogy arról tájékoztatná az ukrán kormányt.

„Vagy együtt fogunk ott dolgozni, egyeztetve lépéseinket, vagy a magyarok ott nem fognak dolgozni” – szögezte le a miniszter.

 

Klimkin tájékoztatott továbbá arról, hogy a magyar fél megegyezésük szerint napokon belül megváltoztatja a Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormányzati biztosi tisztség Kijev által kifogásolt megnevezését.

Ukrajna a poszt megnevezését azért kifogásolja, mert szerinte ezáltal a magyar kormány már a belügyeibe avatkozik be.