Szuverenitási vita zajlik az Európai Unióban

 

Az Európai Bizottság javaslata a jövő heti uniós csúcsra egy „horrorgyűjtemény” egy magyar ember számára – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az ENSZ migrációs paktumáról szólva a kormányfő úgy látja, mivel a migránsokat kibocsátó országok sokkal többen vannak, a bevándorláspártiak jól gondolják, hogy a nemzetközi világszervezet hozzásegítheti őket céljaik eléréséhez.

A kormányfő egyebek mellett beszélt az Erdogan-látogatást kísérő utóhangokról is, arról, hogy az európai „mainstream” a határvédelmet határmenedzsmentnek nevezi, és szóba hozta azt is, hogy az utóbbi évek magyar politizálásának egyik nagy érdeme a Soros-hálózatok tevékenységének felszínre hozása, amelyek úgy működnek, mint a titkosszolgálatok. Orbán Viktor az Erdogan-látogatással kapcsolatban elmondta, a találkozónak geopolitikai, biztonsági, szövetségi és gazdasági vetülete is van.

„Korábban már több magyar politikus beszédében is elhangzott, hogy Magyarország egy olyan földrajzi térségben helyezkedik el, amelyet nyugatról az Európai Unió – ezen belül Németország –, keleten pedig Oroszország és Törökország határol” – mondta Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Korunk legnagyobb problémája a tömeges migráció

Mint mondta, korunk legnagyobb problémája az újkori népvándorlás, azaz a tömeges migráció, melynek szárazföldi útvonala a Nyugat-Balkánon át Törökországon keresztül vezet. Emlékeztetett, Törökországon át most azért nem érkeznek nagy számban illegális bevándorlók, mert Recep Tayyip Erdogan török államfő és Angela Merkel német kancellár megállapodott, hogy Törökország visszatartja a migránsokat, amíg az Európai Unió ezért fizet.

Nickelsdorf, 2015. szeptember 21. Osztrák katonák illegális bevándorlókra felügyelnek a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton, az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 21-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Kiszelly Zoltán szerint Törökország ebből a szempontból is fontos partnere Magyarországnak. Törökországnak fontos szerepe van a NATO-ban is, ugyanis az egyik legnagyobb hadsereggel rendelkezik, így Magyarország sokat tanulhat tőle, hiszen a Magyar Honvédség létszáma kisebb.

Szuverenitási vita zajlik

A baloldalon sokan mégis úgy vélik, Merkel és Erdogan találkozása okos politizálás, de Orbán Viktor és Erdogan találkozója kapcsán már negatív véleményeket is megfogalmaznak.

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint ennek az oka egy úgynevezett szuverenitási vita, ahol a szupranacionális és a nemzetállami erők hívei feszülnek egymásnak. Hozzátette, a jövő évi európai parlamenti választásnak is ez lesz az egyik legfontosabb politikai dimenziója, hogy mely politikai erő lesz többségben, és tudja majd irányítani az Európai Unió működését szabályozó döntéseket.

Egységes álláspontot képviselnek a V4 országai

Hangsúlyozta, a visegrádi országok egységes álláspontot képviselnek már 2010 óta, a tagállamok a nemzetállamokon nyugvó Európa elkötelezett hívei. Ez azt jelenti, hogy a kormányközi döntéshozatal legfontosabb mechanizmusait az Európai Unió minden egyes szakpolitikai döntésénél betartanak. Ezzel szemben a másik oldal (Németország, Franciaország és a Benelux államok) egy olyan irány felé mozdulnának el, amely egyes nemzetállami hatásköröket visszavágva korlátozná például a nemzeti parlamentek beleszólási lehetőségét – magyarázta a politológus.

Úgy véli, Magyarországgal szemben ezek a kritikák azért fogalmazódnak meg, mert a magyar kormány szembemegy a baloldal által képviselt szupranacionális ideológiával. Tóth Erik elmondta, Magyarország elsődlegesen abban érdekelt, hogy ne ellenségeket, hanem barátokat találjon magának, egyrészt a jövő évi európai parlamenti választások miatt is. Ez a szövetségkeresési dimenzió hosszú távon is fenntartható lesz, és meghatározza a baloldali kritikák ellenére is a magyar kormányzat mozgásterét és irányvonalát egészen májusig.

Soros György birodalma

Kiszelly Zoltán beszélt a Soros-hálózatok működéséről is, amelyek véleménye szerint úgy működnek, mint a „népmesékben”. Soros György kitalál valamit, valaki azt megalkotja, egy harmadik személy pedig kidolgoz rá egy programot. Emlékeztetett, hogy a Soros-szervezetek már egyszer lebuktak, amikor a 90-es évek elején az angol font és az olasz líra ellen spekuláltak. Mára már Soros György hatalmas birodalmat épített ki, és nagyon sok támogatóra lelt, ezt mutatja, hogy az Európai Parlament 751 képviselőjéből is 226-an támogatják a milliárdost – fűzte hozzá.