Elkerülhetetlen Skócia függetlenné válása – véli a miniszterelnök

 

Skót miniszterelnök meglepően bátor kijelentése újságírói kérdésre hangzott el.

Nicola Sturgeon, aki vasárnap, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC közszolgálati televíziónak, kijelentette: a Brexit-folyamat nagyon erőteljesen kihangsúlyozza azt a demokratikus deficitet, amely annak nyomán alakult ki, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ennek alapján a Brexit “csaknem elkerülhetetlenné” tette-e Skócia függetlenné válását, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: véleménye általánosságban is az, hogy Skócia függetlenné válik, de “ha azt kéri tőlem, hogy használjam az ‘elkerülhetetlenül’ kifejezést, akkor használhatom ezt is”.

A skót miniszterelnök a 2016-os EU-referendum óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skóciát – Sturgeon visszatérő érvelése szerint – nem lehet akarata ellenére “kirángatni” az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap skóciai kiadásának megbízásából készült friss felmérés ugyanakkor arra vall, hogy a Brexit “karnyújtásnyi közelségbe” hozhatja a függetlenségpártiak többségbe kerülését, különösen akkor, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az Európai Unióból, hogy nem sikerül megállapodásra jutnia az EU-val a Brexit utáni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről.

A Panelbase közvélemény-kutató cég által 1024 fős skót választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy jelenleg a skótok 44 százaléka támogatja, 56 százalék ellenzi Skócia elszakadását Nagy-Britanniától.