Törökország kérését teljesíti egy szír lázadószervezet

 

Egy lázadószervezet megkezdte kivonulását a Szíria északnyugati részén kialakítandó demilitarizált övezet területéről – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A szervezet beszámolója szerint a Fajlak as-Sám felkelőcsoport kivonja  fegyvereseit és nehéz fegyverzetét az Aleppo déli, Idlíb tartomány északi részével határos szektorból. A kivonulás Törökország kérésére valósul meg – közölte a londoni székhelyű OSDH.

Szeptemberben Oroszország és Törökország megállapodott arról, hogy demilitarizált övezetet hoznak létre Idlíb tartományban, hogy elválasszák a szíriai kormányerőket az ott lévő felkelőktől.

Az említett zónát október 15-én alakítják ki, 15-20 kilométer széles lesz, ahol orosz és török csapatok járőröznek majd egymással egyeztetve. Az egyezség azután született, hogy a szíriai kormány összpontosította erőit az ország északnyugati részén, hogy kisöpörje Idlíbből a lázadók mintegy tízezer fegyveresét.

A tartományban hárommillió civil él, és a terület nagyobb részét a Hajat Tahrír as-Sám (HTS), az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szorosan kapcsolatban álló iszlamista szövetség ellenőrzi.