Lassan már nincs olyan ország, amely befogadná a hajón érkezett migránsokat

 

A bevándorlást segítő szervezetek továbbra is küzdenek a migránsokért, lehetőségeik azonban egyre fogynak. A hajózási útvonalakon egyre több nehézségbe ütközhetnek.

A Földközi-tengernél ismét bebizonyosodott, hogy már a régi uniós tagállamok is egyre kevésbé akarnak bevándorlókat befogadni. Az Aquarius nevű hajó 58 migránst hozna Európába. Az ügyben hosszas alkudozás kezdődött, több ország sem engedte ugyanis őket partra szállni.

A legfrissebb hírek szerint Máltán kiszállhatnak, de nem maradhatnak a szigeten.

Legközelebbi biztonságos ország

Régi eredetű vita az, hogy az uniós szabályokat betartják-e a tagállamok – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 Ma este című műsorában. E szerint az első biztonságos országban kell befogadni a menekülő migránsokat. Amennyiben megnézzük, hogy a líbiai és marokkói partok közelében felvett migránsok számára mi lenne a legközelebbi biztonságos ország, elmondható, hogy nem a több száz kilométerre lévő európai kikötők – mondta a szakértő.

Kiszelly Zoltán szerint a civil szervezetek hajóinak kapitányai azonban nem így értelmezték ezt, Afrika helyett mégis Európa felé veszik az irányt – tette hozzá. Megjegyezte: volt olyan eset, hogy Líbiába vitték vissza az ottani parti őrség által elfogott hajón lévő migránsokat, és az „álcivil szervezetek” komoly felháborodást szítottak, hogy ne Líbiába vigyék vissza őket, mert „szerintük az nem biztonságos”.

Minél több embert akarnak behozni

Az embercsempészek és a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) is folyamatosan próbálkoznak, hogy a migránsokat Európába juttassák, azonban egyre több problémába ütköznek Kiszelly Zoltán kifejtette: az olasz kormány megválasztása után próbálkoztak a szervezetek, azonban nem engedték be hajóikat, így tovább álltak. Máltánál illetve Franciaországnál, majd Spanyolországnál is, azonban egyre inkább az látszik, hogy kevéssé járnak sikerrel.

A politológus elmondta, a szervezetek célja továbbra is, az, hogy minél nagyobb számban szállítsanak migránsokat Európába, azonban az eszközök egyre inkább fogynak. Újabb és újabb országoknál próbálkoznak, most éppen Franciaország van soron – mondta.

Nagy remények, csupa csalódás

Franciaország meglehetősen konzekvens ebben az ügyben, miközben a politikai kommunikáció nem erről szól – hangzott el a felvetés a műsorban. Kiszelly Zoltán elmondta, Emmanuel Marcon francia elnök nagy reményekkel indult, amikor megválasztották, azonban azóta csupa csalódás mindenki számára.

A szakértő szerint jelenleg az elnök próbálja menteni a menthetőt. Kommunikációban és „lufi eregetésben” valóban jó, azonban amikor át kell venni a migránsokat, akkor már teljesít olyan jól. Amikor arról van szó, hogy a franciáknál kötnének ki ezek a hajók, akkor lezárják a kikötőiket – jegyezte meg.