Több mint kétszáz migránst mentettek ki az Égei-tengeren

 

A görög parti őrség hétfői tájékoztatása szerint több mint kétszáz migránst mentettek ki a hétvégén az Égei-tengeren, s vittek a görög szigetek megfigyelők szerint túlzsúfolt menekülttáboraiba.

Ezen felül őrizetbe vettek két feltételezett embercsempészt is. Szakértők szerint a görög szigeteken, különösen a Leszboszon lévő moriai menekültközpontban elhelyezett illegális bevándorlók különösen rossz körülmények között élnek. Moriában hétfői adatok szerint 8779 menedékkérő van, a tábort viszont legfeljebb 3100 ember számára tervezték – közölte a görög bevándorlási minisztérium.

Több száz ember, köztük számos gyermek kénytelen átmeneti sátrakban élni, amelyeket részben műanyag ponyvákból raktak össze. Moria körül ráadásul több hevenyészett tábor is kialakult. „Szégyellnünk kell magunkat amiatt, hogy mit teszünk ezekkel az emberekkel” – jelentette ki Szpírosz Galinosz leszboszi polgármester.

Mint rávilágított, a görög hatóságok munkerőhiány miatt nem képesek kellő időben feldolgozni a menedékkérelmeket. „Ez nem mehet így tovább” – hangsúlyozta Galinosz. Hozzátette: több ezer menekültet kellene a görög szárazföldre átszállítani.

Az athéni kormány pénteken kezdte meg a nők és családok átszállítását a szigetekről. Az elképzelések szerint háromezer menedékkérőt telepítenének át ilyen módon a szárazföldre. Hétfő este 440 emberrel indult komphajó Leszboszról Pireusz kikötővárosba – közölte a parti őrség.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió a menekültáradat feltartóztatását célzó megállapodást írt alá Törökországgal 2016 márciusában, továbbra is számos migráns érkezik a görög Égei-tengeri szigetekre.