Egyiptommal készül megállapodást kötni az Európai Unió

 

Törökország után Egyiptommal készül megállapodást kötni az Európai Unió, hogy segítsen visszafogni az embercsempészést, valamint visszatartani és visszafordítani a migránsokat szállító hajókat. Úgy tűnik, az Európán kívüli és belüli ellenőrzött központok ötlete háttérbe szorult, és az unió vezetői inkább a Törökországgal kötött egyezség mintájára próbálják megfékezni a bevándorlást.

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint kétféle előzmény áll az Európai Unió döntéshozói és a tagállamok előtt az egyiptomi megállapodással kapcsolatban.

Az egyik, a Törökországgal kötött egyezmény, amelynek értelmében a megerősített török határvédelemmel nem engedik be a migránsokat Törökországba, cserébe az ország anyagi támogatást kap – mondta a szakértő.

A másik lehetőség a Közép-Afrikával kötött megállapodás. Hasonlóan Törökországhoz, itt is megerősített határvédelem áll fenn különböző anyagi támogatásokkal. Az intézkedések a Szaharán át jövő bevándorlást akadályozzák meg – magyarázta Janik Szabolcs az M1 műsorában.

Mint mondta, a sajtóban már megjelentek olyan hírek, amelyek szerint az Európai Unió nem kíván nagy összegeket kifizetni Egyiptomnak, hogy az embercsempészeket visszatartja, inkább valamilyen gazdasági vagy beruházási segítséget nyújtana az országnak.

A határvédelemmel kapcsolatban elmondta, a szárazföldi határőrizet nagyban eltér a vízi területek megvédésétől. A tengereken az a logika érvényesül, hogy bárki, aki hajóval indul útnak és megközelíti egy adott ország területét, azt ki kell menteni, hiszen senki sem veszhet a tengerbe. Ezt követően a nemzetközi jog alapján döntik el, hogy mi történjen ezekkel az emberekkel – magyarázta Janik Szabolcs.