Az ahvázi merénylőket Abu-Dzabi és Rijád pénzelte

 

A Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek pénzelte az ahvázi katonai parádén végrehajtott terrorcselekmény elkövetőit – jelentette ki Irán legfelső politikai és vallási vezetője hétfőn.

„Ezekben a gyáva cselekményekben ugyanazok az emberek működtek közre, mint akik Szíriában és Irakban is tevékenykednek. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek irányítja őket, míg az Egyesült Államok támogatást nyújt nekik” – olvasható Ali Hamenei ajatolláh mikroblogján.

Az iszlám köztársaság vezetője hangsúlyozta: Irán „keményen megbünteti” a merénylet kitervelőit.

A délnyugati fekvésű városban hétfőn ezrek lepték el az utcákat, hogy megsirassák a merénylet áldozatait. Az áldozatoknak az iszlám köztársaság zászlajába burkolt koporsóit a gyászoló tömeg vitte. Többen a terrorcselekményben megölt egyik négyéves kisfiú képét is felmutatták. Az utcákra vonulók közül többen azt skandálták: „Halál Izraelre és az Egyesült Államokra!”

A szeptember 22-én egy katonai parádén elkövetett támadásban 29 ember – köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagja – életét vesztette és 57 megsebesült.

Az ahvázi katonai díszszemlén történt merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve egy iráni arab szeparatista mozgalom, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért is jelentkezett. Utóbbi egy szakadár ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja. Egy iráni katonai szóvivő akkor azt állította, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek támogatja a csoportot, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is. A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki – tette hozzá.