Washington meg akarja ingatni Iránt?

 

Washington meg akarja ingatni az Iráni Iszlám Köztársaságot, de nem fog sikerrel járni – mondta vasárnap az ahvázi katonai díszszemlén elkövetett merénylet után Haszan Róháni iráni elnök, aki egyúttal azzal vádolta meg az Egyesült Államok támogatását élvező Perzsa-öböl menti arab államokat, hogy pénzügyi és katonai segítséget nyújtanak az iráni kormányellenes arab csoportoknak.

„A térségbeli kis bábállamokat Amerika támogatja, provokálja, és látja el a szükséges felszerelésekkel” – vélekedett az iráni elnök. A teheráni vezetés az Egyesült Államok által támogatott, Perzsa-öböl menti arab államokat sejti a szombaton Ahvázban egy katonai díszszemlén elkövetett merénylet mögött, amelynek során ismeretlen fegyveresek a tömegbe lőttek, és megöltek 29 embert, köztük az iráni elitosztag, a Forradalmi Gárda 12 tagját. A támadásban 57-en sebesültek meg, többen életveszélyben vannak.

Haszan Róháni, iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Haszan Róháni, iráni elnök (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A merénylet elkövetőjeként jelentkezett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve egy iráni arab szeparatista mozgalom is, az Arab Harci Mozgalom Ahváz Felszabadításáért. Utóbbi egy szeparatista ernyőszervezet, az Ahvázi Nemzeti Ellenállás tagja. Egy iráni katonai szóvivő azt állította, hogy Szaúd-Arábia támogatja az ernyőszervezetet, amely kapcsolatban áll az Egyesült Államokkal és az izraeli titkosszolgálattal is. A tetteseket két, Öböl menti országban képezték ki – tette hozzá.

„Irán a nemzetközi joggal és nemzeti érdekeivel összhangban fog válaszolni a támadásra” – szögezte le Róháni, azzal fenyegetve Washingtont, hogy megbánja agresszív viselkedését.