Az erőfeszítések ellenére sem javul Moszka és Washington viszonya

 

Oroszország „rosszindulatú magatartása” miatt a Moszkva és Washington kapcsolatainak javítását célzó amerikai erőfeszítések mostanáig nem hoztak eredményt – hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap az NBC televíziónak adott interjújában.

Pompeo sajnálatosnak minősítette ezt a tényt, mert – mint fogalmazott – „a világban vannak területek, amelyeken közösek az érdekeink”. Ezek között említette a terrorizmus elleni küzdelmet. Fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy a két országnak csak az érdekei közösek, nem pedig az értékrendjük.

Mike Pompeo (MTI/EPA/Michael Reynolds)

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Donald Trump elnök is megpróbálta visszaszorítani „Oroszország rosszindulatú tevékenységét”.

Mike Pompeo az NBC televízió Találkozz a sajtóval című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában megállapította, hogy Moszkva „nem volt segítőkész” sem Ukrajnában, sem Szíriában.

A tárcavezető szólt arról is, hogy Washington Oroszországot is felelősnek tartaná, ha Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyi fegyvert vetne be. Leszögezte, hogy amennyiben ez megtörténik, az Egyesült Államok azonnal vizsgálatot indít és felelősnek fog tartani mindenkit, aki megsérti a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezményt.