Kulcsfontosságú lesz október 14. a német politikában

 

Négy hét múlva bajor tartományi választásokat tartanak. Az eredmény befolyásolja a német szövetségi kormányzást is, a németországi koalíciókat és Horst Seehofer jövőbeli pozícióját is. Egyre inkább úgy tűnik ugyanis, hogy Angela Merkel kancellár el akarja távolítani a szövetségi belügyminisztert jelenlegi kormányából.

Csaknem naponta új helyzet alakul ki Németországban – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelyben felidézték a Hans-Georg Maassen korábbi német alkotmányvédelmi hivatal vezetője nyilatkozatát. A Bild német napilapnak azt mondta, nem volt szélsőjobboldali hajtóvadászat a bevándorlók ellen Chemnitzben.

Ebbe a nyilatkozatába végül belebukott, távozását követelték a szociáldemokraták. Végül kedden a német kormány más tisztségbe helyezte a vezetőt, immár a belügyminisztérium államtitkáraként folytatja munkáját.

Berlin, 2018. szeptember 11. Angela Merkel német kancellár, Horst Seehofer belügyminiszter (b) és Olaf Scholz pénzügyminiszter a parlament berlini üléstermében 2018. szeptember 11-én. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Horst Seehofer belügyminiszter és Angela Merkel német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

Hibát követett el Maassen

Nógrádi György a műsorban kiemelte: a Maassen család nagyon komoly pozíciókat foglalt és foglal el a német adminisztrációban. A család több tagja is országos vezető volt, bár soha nem a politika „direkt” területein.

Mint mondta, Németországban az alkotmányvédelmi hivatal kiemelt terület, csakúgy, mint a világ sok más országában, hiszen az elhárítástól kezdve szinte minden a hatáskörébe tartozik. Nógrádi György szerint Hans-Georg Maassen hibát követett el a német lapnak adott interjúval. Ebben meghazudtolta Angela Merkelt, hiszen pontosan az ellenkezőjét mondta a chemnitzi eseményekről, mint amit a kancellár – fogalmazott a szakértő.

Ezen nyilatkozatától kezdve fogyni kezdett a levegő Maassen körül.

Lefele vagy felfelé buktatás?

Chemnitzben egy bevándorló leszúrt egy 35 éves német férfit a belvárosban, aki később belehalt sérüléseibe. Az eset után számos tiltakozást szerveztek a városban, rengeteg videó és kép került fel az internetre az esetről. Ezekről Maassen azt nyilatkozta, hogy nem biztos, hogy valódiak, ezek alapján nem bizonyítható, hogy szélsőjobboldali atrocitás történt volna. A felvételek alapján a politikai jellege és szándéka nem megállapítható – mondta Maassen. Kijelentései után a német pártok tiltakozni kezdtek és a távozását követelték.

A kijelentések és az események után Maassen államtitkár lett. Kérdéses, hogy ez egy lefele vagy felfelé buktatás – hangzott el a felvetés a műsorban. Nógrádi György szerint látni kell, hogy Berlinben milyen komoly belső kormányharcok folynak.

Angela Merkel szeretne megszabadulni Horst Seehofer szövetségi belügyminisztertől. Így utóbbi számára kulcsfontosságú lesz október 14-e, amikor a bajorországi választásokat tartják. Amennyiben a CSU rosszul szerepel, meg fogják próbálni Seehofert kitenni a szövetségi kormányból, bár – a szakértő szerint – ez nem lesz ilyen egyszerű.

Nógrádi György hozzátette, fontos tudni, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilátásba helyezte a koalíció felbontását arra az esetre, ha Maassen alkotmányvédelmi hivatali posztján maradna. A szakértő szerint az SPD keresi a helyét a német politikában, miközben népszerűsége és támogatottsága egyre csökken. Október 14-e tehát nemcsak Seehofer, de az SPD számára is fontos lesz – hangsúlyozta a szakértő.

Szabadlábon a chemnitzi gyilkosság egyik gyanúsítottja

Kedden helyezték szabadlábra a tüntetéseket kiváltó emberölés egyik gyanúsítottját. Az iraki férfit védő ügyvéd kérelmezte, hogy vizsgálják ki, hogy a bűncselekmény feltárását irányító chemnitzi ügyész miért gyanúsította meg védencét. Tévedésből, vagy felsőbb utasításra – hangzott el a műsorban.

Nógrádi György szerint Németországban politikai bizonytalanság alakult ki, főként a chemnitzi ügy óta. Ez a bizonytalanság senkinek nem tesz jót – hangsúlyozta, majd hozzátette, fontos dátum október 14 a német politikai életben.