Két szék között a pad alá eshet Sebastian Kurz

 

Az osztrák kancellár vasárnap Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést, hétfőn Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt. Szakértők szerint Sebastian Kurznak figyelnie kell, melyik migrációs politikát támogatja.

Sebastian Kurz osztrák kancellár korábban támogatta Orbán Viktor miniszterelnököt és migrációs politikáját, most mégis Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel ápol jó viszonyt, akiknek bevándorláspolitikája ellentétes a magyar állásponttal – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A német és az osztrák kancellár vasárnap folytatott megbeszélést, ahol elhangzott: támogatják az Európai Bizottság javaslatait az Európai Unió külső határainak védelméről. Pócza István szerint lényegében azt szeretnék, hogy felváltsa az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) a tagállamok határvédelmét.

A Századvég vezető kutatója szerint Sebastian Kurz fiatal, tehetséges politikus, azonban európai téren még keresi a helyét, próbálja felmérni az erőviszonyokat. Német részről vele szemben kialakult egyfajta elvárás. A német sajtóban van egyfajta várakozás, miszerint hátha egy olyan szereplőt sikerül megtalálni Kurz személyében, aki olyan üzenetek fog megfogalmazni, amit ők szeretnének. Mindeközben elfogadja őt az a tábor is, aki a migrációban változást szeretne elérni – fejtette ki a szakértő.

Pócza István szerint Kurznak figyelnie kell, nehogy „két szék közül a pad alá essen”.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár megkérdőjelezi az Európai Parlament által elfogadott Sargentini-jelentés érvényességét, ezért arra kérte Karin Kneissl külügyminisztert, hogy kérje ki az ügyben az Európai Unió Tanácsa jogi szolgálatának véleményét.

Pócza István ennek kapcsán elmondta, ez egy nagyon erős gesztus Magyarország számára, illetve egy erős üzenet Európa irányába is, hogy nem minden ország és vezető tartja jónak a brüsszeli intézkedéseket és jogi magatartást.