Döntő fölényben a kormánypártok

 

Teljesen szétesett az ellenzék – ezt mutatja a Századvég friss felmérése öt hónappal az országgyűlési választások után. A biztos szavazók körében 53 százalékon áll a Fidesz–KDNP, a Jobbik 14, az MSZP–Párbeszéd 13, a DK 7, illetve az LMP öt százalékon.

A tavaszi országgyűlési választást követően kissé erősödtek a kormánypártok, ami annak köszönhető, hogy egységes álláspontot képviselnek a Magyarországot érintő és Európát érő kihívások kapcsán – fejtette ki az M1 Ma reggel című műsorában a Figyelő főmunkatársa. Deák Dániel hozzátette, ezzel szemben az ellenzék teljes mértékben szétesett, saját belső konfliktusaikkal vannak elfoglalva, és a kormány bevándorláspolitikáját sem támogatják ezek a pártok.

Bőven meglenne a kétharmad

Az ellenzék tagoltságát Deák Dániel úgy érzékeltette: ha most tartanák az országgyűlési választást, a kormánypártok bőven megszereznék a kétharmadot, az ellenzéki pártok mindegyike rosszabbul szerepelne, mint tavasszal. Kiemelte a Jobbikot, amely az utóbbi időben a legtöbb szavazót veszítette, feltehetően több százezer szavazóról van szó. Ugyanitt megemlítette az LMP-t is, amely éppen a bejutási küszöbön van.

Látszik, hogy azok a pártok, amelyek elveszítették a vezetőiket az elmúlt időszakban, és másod-harmadvonalbeli politikusok kerültek a pártok élére, azok százezres nagyságrendben veszítették el szimpatizánsaikat – összegezte.


A közvélemény többsége elutasítja a Sargentini-jelentést

A Sargentini-jelentés elfogadásával kapcsolatban Deák Dániel azt mondta: a Századvég kutatásai szerint a magyar közvélemény többsége elutasítja a jelentésben foglaltakat. Az ellenzéki szimpatizánsok közül is sokan úgy vélik, hogy nem igazak a jelentésben foglalt állítások, és a kormány álláspontját osztják a bevándorlás kérdésében. „Ennek ellenére az ellenzéki pártok továbbra is követik azt a brüsszeli politikát, amelyet az emberek többsége elutasít” – mondta, és hozzátette, folyamatosan erodálódik az ellenzék szavazótábora, hiszen a saját szavazóikkal szemben politizálnak.

Megjegyezte, habár az ezzel kapcsolatos kutatás még a választások előtt készült, előrevetíthető, hogy a szavazás hatására azoknak a pártoknak a támogatottsága csökken, amelyek igent mondtak a Sargentini-jelentésre. Úgy vélte, elég csak megnézni a közösségi médiában az emberek véleményét, amelyből egyértelműen levonható, hogy felháborodtak azon, ami a jelentésben áll, továbbá azon is, hogy magyar politikusok megszavazták a Magyarországot elítélő jelentést.

Folyamatosan támadtak az ellenzéki politikusok

Deák Dániel szerint ennek mindenképpen lesz politikai következménye Magyarországon. Az látható, a kormánypártok támogatottsága erősödik, ezzel szemben az ellenzéké tovább csökken. Arról is beszélt, hogy általában nemzeti kérdésekben, amikor egy országot támadás ér az Európai Parlamentben, az látható, hogy az adott ország politikusai pártállástól függetlenül összezárnak és egy emberként állnak ki hazájukért.

Magyarországon ez másként van, itt az ellenzéki politikusok az elmúlt időszakban folyamatosan Brüsszelbe járkáltak és folyamatosan Magyarországot támadták. Most azt láttuk, hogy ugyan elismerték azt, hogy a jelentésben hazugságok vannak, van benne egy csomó olyan állítás, ami nem igaz, ennek ellenére úgy döntöttek, hogy igent mondanak vagy tartózkodnak a szavazáskor, amellyel lényegében hozzájárultak ahhoz, hogy meglett a kétharmad a jelentés mögött az Európai Parlamentben – fejtette ki.

 Jó eséllyel indulnak a kormánypárton az EP-választásokon

Azzal folytatta, hogy fontos jelenleg, hogy a magyarok mit gondolnak a brüsszeli politikáról, és látható, hogy egyre negatívabban gondolkodnak erről. Jelentősége lesz a májusi EP-választásnak, a kutatások alapján a jelenlegi kormánypártok nagyon jó eséllyel indulnak, és az európai kutatások is azt mutatják, hogy a bevándorlást támogató politikusok aránya csökkenni fog. Megjegyezte, az Európai Néppárton belül komoly átrendeződés lesz, a magyar állásponttal egyetértő politikusok száma növekedni fog.