Juncker szerint az Európai Unió a béke záloga

 

Az Európai Unió a béke záloga a kontinensen, ezért nagyobb tiszteletet érdemel, nem szabad bemocskolni – jelentette ki évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

Örüljünk neki, hogy békés kontinensen élhetünk, olyan Európában, amely az uniónak köszönhetően békés – mondta Jean-Claude Juncker. Utasítsuk el azt a nacionalizmust, amely bűnösöket keres az együttélést lehetővé tévő megoldások helyett – tette hozzá.

Az EU-nak még inkább szuverén szereplőnek kell lennie

Az Európai Uniónak még inkább szuverén szereplőként kell fellépnie a nemzetközi porondon, a kontinensnek saját kezébe kell vennie a sorsát – jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben, Strasbourgban. Juncker hangsúlyozta, hogy az EU szuverenitása a tagállamok szuverenitásából ered, nem lép annak helyébe. A nemzeti szuverenitás megosztása erőssebbé teszi az unió országait – mutatott rá.

Az európai szuverenitás soha nem mások ellen irányul, Európának a nyitás és a tolerancia kontinensének kell maradnia. Európa soha nem válhat erődítménnyé, amely hátat fordít a világnak, a szenvedők világának – mondta.

Erősíteni kell az euró nemzetközi szerepét

Meg kell erősíteni az euró nemzetközi szerepét, hogy a közös valuta az új európai szuverenitás aktív eszközévé váljon – mondta szerdán évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasborgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Juncker abszurdnak nevezte, hogy Európa az energiaimportjának 80 százalékát amerikai dollárban fizeti, miközben a behozatal mindössze 2 százaléka érkezik az Egyesült Államokból. Abszurd, hogy európai cégek dollárban vásárolnak európai repülőgépeket – fogalmazott. Az elnök emellett arra is felszólított, hogy bizonyos külpolitikai kérdésekben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozza meg döntéseit a tagországok kormányait tömörítő tanács, vagyis szűnjön meg a tagállamok vétójoga.

A jogállamiság védelmében meg kell indítani az eljárást

A helyzet egyes uniós tagállamokban továbbra is rendkívüli aggodalommal tölti el az Európai Bizottságot, meg kell indítani az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást azon országok ellen, amelyekben a jogállamiság veszélybe került – szögezte le szerdai évértékelő beszédében Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker teljes támogatásáról biztosította a jogállamisági vitákban Frans Timmermanst, a brüsszeli testület első alelnökét, akinek tárcájához a jogállamiság kérdése tartozik. Emellett pedig arról is beszélt, hogy vissza kell térni a kompromisszumkeresés művészetéhez, az ugyanis nem meggyőződéseink vagy értékeink feladását jelenti.

Haladás a migrációs kérdésben

Az Európai Unió jóval nagyobb haladást ért el a migrációs helyzet kezelése terén, mint azt egyesek elismerik, az elmúlt években töredékére esett a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma – közölte szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A Földközi-tenger keleti térségében 97 százalékkal, a középső részén mintegy 80 százalékkal csökkent az érkezők száma, és az uniós erőfeszítések nyomán több ezer ember életét sikerült megmenteni – mondta Juncker. Hozzátette, hogy a helyzet kezelését célzó hét bizottsági javaslat közül ötöt már elfogadtak.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.  (MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
(MTI/AP/Jean-Francois Badias)

A tagállamok ugyanakkor még nem találták meg a megfelelő egyensúlyt a felelősség és a szolidaritás között – emelte ki, és ezért felszólította az EU soros osztrák elnökségét, hogy tegye meg a döntő lépéseket a tartós, kompromisszumos megoldás érdekében.

Fontos az Európa és Afrika közötti partnerség létrehozása

Európa és Afrika közötti beruházási és munkahelyteremtési partnerség létrehozására tett javaslatot szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, amelynek nyomán – mint mondta – a várakozások szerint már öt éven belül akár 10 millió munkahely jöhetne létre Afrikában.

Afrikának nem adományokra, hanem valódi és tisztességes partnerségre van szüksége – mondta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. Mint rámutatott, ez az EU-nak is hasznára válna, ugyanis 2050-re Afrika lakossága eléri a 2,5 milliárdot.

Kiemelte: Afrika kereskedelmének 36 százalékát az EU-val bonyolítja le, miközben ez a szám Kína esetében 16, az Egyesült Államok esetében pedig 6 százalék, de ez még nem elég. A számos afrikai országgal létrejött kereskedelmi egyezményeket egy kontinensek közötti szabadkereskedelmi megállapodássá kellene alakítani – vélekedett