Az átrendeződő viszonyokra készül az Európai Néppárt

 

Szakértők szerint nem szabadna a néppártnak ilyen nyíltan konfrontálódnia a Fidesz-KDNP-vel. Az Európai Parlamenti választások jövő év májusában lesznek, egyes szerint átalakulhatnak az erőviszonyok.

Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján Deák Ferencet idézte, miszerint „tudok én harcolni remény nélkül is”. Deák Dániel a Figyelő főmunkatársa az M1 Ma este című műsorában elmondta, az Európai Néppárt (EPP) megosztottsága már évek óta jól tapintható.

Az EPP-re nézve rendkívül rossz, hogy míg például a balliberális frakciók nagyjából egységesek voltak és a néppárttól jobboldalra elhelyezkedő frakciók is egy irányba szavaztak, addig a néppárt megosztottsága példa nélküli az Európai Parlamenten belül – hangsúlyozta a szakértő.

Hozzátette: kutatások szerint az európai emberek többsége a magyar bevándorláspolitikai megoldásokkal ért egyet és elutasítja azt a brüsszeli politikát, amit az európai parlamenti képviselők is védenek.

Egyértelmű, hogy a Fidesz-KDNP erős csoportot képvisel az EPP-n belül, és amennyiben a néppárt bármilyen jó eredményt el akar érni a 2019. májusi EP-választáson, akkor nem szabadna ilyen nyílt konfrontációba lépni a Fidesz-KDNP-ve – hangsúlyozta a szakértő.

Deák Dániel szerint a néppárton belül már készülődnek a politikusok az átrendeződő erőviszonyokra.