Egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaságért

 

A városi rendőrség első becslése szerint mintegy egymillióan vonultak utcára az önálló katalán köztársaság megalakításáért Barcelonában kedden, a katalán nemzeti ünnepen (Diada).

A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil szervezet által megrendezett függetlenségpárti tüntetés helyszínén a tömeg már órákkal korábban elkezdett gyülekezni.  Teljes metrókocsik teltek meg az esemény élénk rózsaszínű, Teremtsük meg a köztársaságot! feliratú pólóját viselő, a felvonulásra igyekvő emberekkel.

Fotó: EPA/Alejandro Garcia

Az ANC tájékoztatása szerint több mint 1500 szervezett autóbusszal érkeztek Katalónia más területeiről, és többszáz traktor is érkezett a katalán fővárosba.

Az Avenida de Diagonal nevű sugárút 6,4 kilométeres lezárt szakaszát ellepte a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos zászlók áradata. Az út menti házak kerítéseire, a lámpaoszlopokra sárga szalagokat aggattak. Ezek jelképezik a katalán függetlenségi vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen tiltakozást. A tüntetők közül többen transzparenseken követelték szabadon engedésüket.

„Ez egy békés és demokratikus nép békés tüntetése” – jelentett ki az MTI-nek egy középkorú féri, aki 2012 óta az összes függetlenségi felvonuláson részt vett.

Véleménye szerint nagy különbség az elmúlt évekhez képest az, hogy most a spanyol kormánynak „politikai foglyai vannak”. A katalán politikusok nem követtek el semmit, szavazást rendeztek – jegyezte meg.

„Azt reméljük, hogy ez lesz az utolsó szeptember 11-e, amikor a spanyol rezsimnek vagyunk alávetve, egy szabad, szuverén államot szeretnénk” – mondta Carles, aki Molins de Reyből érkezett kisfiával és feleségével a felvonulásra.

A férfi szerint a katalán társadalom törekvése nyilvánvaló, ő maga egy referendummal hitelesített elszakadásban hisz, a tavaly október 1-én tartott, alkotmányellenesnek nyilvánított népszavazást legitimnek tartja.

„Egy demokráciában az embereket hagyni kell szavazni, és minket nem hagynak, és ez a nagy baj” – vélte a nyugdíjas Monserrat.

A rendezvény hivatalosan 17 óra 14 perckor vette kezdetét, mivel a katalán nemzeti ünnepen az 1714-es barcelonai csata évfordulójára emlékeznek, amikor is a spanyol örökösödési háborúban V. Fülöp spanyol király csapatai bevették a várost.

A szervezők az esemény kezdetén néhány perces csendre próbálták inteni az egybegyűlteket, majd egy jelzőrakéta kilövése után minél erősebb kiabálásra ösztökéltek. „Függetlenség” – skandálta a tömeg, erre „szimbolikusan” díszletfalak dőltek le. A felvonulás élén felállított színpadon beszédek hangzottak el, több külföldi támogató szólalt fel.

„Megmutattátok, hogy az elnyomás nem győzött le bennünket” –jelentette ki Elisenda Paluzie, az ANC elnöke.

A tüntetésen megjelent a katalán elnök, az autonóm kormány tagjai, a katalán parlament függetlenségi pártjainak képviselői, viszont távol maradtak a spanyol egységet támogató pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a konzervatív Néppárt (PP).

A katalán nemzeti ünnep alkalmából Pedro Sánchez spanyol kormányfő Twitter-üzenetet tett közzé a nap folyamán, amelyben azt írta: ez a szeptember 11-e legyen az ünneplés és a büszkeség napja egy olyan kultúra, nyelv és történelem számára, amely egyesít minden katalánt. Az együttélésért, a tiszteletért, a párbeszédért és megértését. Jó Diadát mindenkinek! – tette hozzá, utolsó mondatát katalánul írva.