Németh Zsolt: Az uniós struktúráknak a nemzetállamokat kell szolgálniuk

 

Párbeszédet kell folytatni az Európai Unióban a tagállamok számára optimális intézményrendszerről, fontos, hogy az uniós struktúrák mindig a nemzetállamokat szolgálják – hangsúlyozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön a dél-lengyelországi, krynicai gazdasági fórumon.

Az Európai Unió elődje, az Európai Szén- és Acélközösségnek egyik alapító atyja, Robert Schuman örökségéről szóló pódiumbeszélgetésen Németh Zsolt rámutatott: Schuman eredeti koncepciója a nácizmus visszatérésének megakadályozását célozta a második világháború után, szándéka a szovjet expanzió, a proletarizmus globális terjedésének megállítása is volt. Felfogásában az európai integráció a nemzetállamok együttműködését és egy államok feletti struktúra egymás melletti létezését jelentette  – emlékeztetett a magyar politikus.

Hangsúlyozta: Schuman elképzelése szerint az európai struktúrák szolgálják a nemzetállamokat, nem pedig szembeszegülnek velük. Megjegyezte: ma az Európai Bizottság egyes körei valamifajta ellensúlyt próbálnak találni az eredeti elgondolással szemben. Nem arról van szó, hogy több vagy kevesebb állam feletti struktúrát akarunk-e Európában, hanem arról, ezen struktúrák milyen formája lenne optimális az európai lakosság és a nemzetállamok szabadsága, jóléte és biztonsága szempontjából – hangsúlyozta Németh Zsolt.

Az EU jövőjéről folyó vitában a magyar kormány kész párbeszédet folytatni az európai intézmények hatáskörének bővítéséről, illetve szűkítéséről – mondta Németh Zsolt. Szerinte az uniós hatáskör bővítése két területen lehetséges: az európai védelmi politika, valamint az európai digitális piac elmélyítése terén. Fontos azonban, hogy az állam feletti struktúrák mindig a nemzetállamokat szolgálják – húzta alá Németh Zsolt.

A pódiumbeszélgetésben részt vett Gyöngyösi Márton, Jobbik frakcióvezetője is. A közép-európai Davosnak is nevezett krynicai fórumot 28. alkalommal szervezték meg. A rendezvényen mintegy ötezer vendég vesz részt. A csütörtök este befejeződő háromnapos fórumon több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.