Lemondta boszniai látogatását a koszovói külügyminiszter

 

Behgjet Pacolli koszovói külügyminiszter Banja Lukába utazott volna, de felhagyott tervével miután a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kijelentette: nem szívesen látja az általa vezetett országrészben a koszovói politikust.

A koszovói diplomácia vezetője Igor Crnadak boszniai külügyi tárcavezető meghívására érkezett volna az országba és a Délkelet-európai Stabilitási Paktum külügyminiszteri értekezletén vett volna részt.

A koszovói közszolgálati televízió honlapjának beszámolója szerint Pacolli „a boszniai szerb elnök fenyegetései miatt” mondta le Banja Luka-i útját. A koszovói külügyminiszter szerint a térség nem tud fejlődni olyan politikusok mellett, mint Dodik. Véleménye szerint az elnök fenyegető hangneme a hozzá hasonló radikális politikusok közelmúltjára emlékeztet, valamint az ilyen típusú fenyegetések következményeire.

Behgjet Pacolli felszólította az Európai Unió, különösen az Európai Bizottság vezetőit, hogy ne menjenek el szó nélkül az ilyen típusú megnyilvánulások mellett.

A boszniai külügyi tárcavezető meghívásával Milorad Dodik szerint a külügyminiszter a nyugati hatalmaknak akart hízelegni, a boszniai szerbek számára azonban a lépés provokációnak számít.

„A boszniai Szerb Köztársaság nem egyezett bele abba, hogy Bosznia-Hercegovina elismerje Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, ezért ennek a hamis államnak a minisztere sem szívesen látott vendég a Szerb Köztársaságban” – fogalmazott a boszniai szerb elnök.

Bosznia-Hercegovina – éppen a szerb tiltakozás miatt – eddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét, noha a többségében bosnyákok és horvátok lakta országrész ezt hajlandó lenne megtenni. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és a boszniai szerbek ebben is Szerbia útmutatását követik.