Nem indulhat az elnökválasztáson a volt brazil államfő

 

A brazil legfelsőbb választási bíróság eltiltotta pénteken Luiz Inácio Lula da Silva volt államfőt attól, hogy induljon az októberi elnökválasztáson, de a korrupció miatt elítélt, és ennek ellenére roppant népszerű politikus még fellebbezhet a döntés ellen.

A választási törvényszék rendkívüli ülésén hét bíró közül hatan az eltiltásra szavaztak. A politikus jogi képviselői korábban közölték, hogy fellebbezni fognak, és a pártja is ilyen értelmű közleményt adott ki, de hírügynökségek szerint nem valószínű, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság felülbírálja a választási törvényszék döntését.

A brazil törvények szerint jogerősen elítélt személy nem foglalhat el választás révén megszerezhető tisztséget. A brazil Munkáspárt augusztus elején döntött arról, hogy Lulát indítja az október 7-i elnökválasztáson. Az eltiltás miatt a párt várhatóan Fernando Haddad volt Sao Pauló-i polgármestert fogja jelölni. A pénteki bírósági döntés szerint a Munkáspártnak tíz napja van erre.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt elnök, áprilisban kezdte meg 12 éves börtönbüntetését, amelyet korrupció és pénzmosás miatt szabtak ki rá. Az ítélet szerint a volt elnök 1,1 millió dollár kenőpénzt kapott közvetve a Petrobras olajipari óriásvállalattól, ebből újítatta fel Guarujá fürdőhelyen lévő lakását.

A közelmúltban készített közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula messze a legnépszerűbb elnökjelölt. A Datafolha közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a polgárok 39 százaléka adná rá voksát, míg a második legesélyesebb jelölt, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro csupán 19 százaléknyi szavazatot kapna.

Brazíliában október 7-én nemcsak elnökválasztást tartanak, hanem megválasztják a parlamentet és a szövetségi tagállamok kormányzóit is. A választási kampány augusztus 15-én vette kezdetét.