Orosz és kínai katonák közös hadgyakorlaton vesznek részt

 

Kínai katonák is részt vesznek a Vosztok-2018 (Kelet-2018) fedőnevű orosz hadgyakorlatokon – jelentette kedden a Hszinhua kínai hírügynökség a védelmi tárca közleményére hivatkozva.

„A Kína és Oroszország közötti megállapodásnak megfelelően a felek közös gyakorlatokat tartanak Cugolban, a Bajkálontúli határterületen, szeptember 11-től 15-ig” – áll a védelmi minisztérium beszámolójában. A gyakorlatok célja az orosz-kínai katonai együttműködés erősítése, a közös reagálás képességének növelése a különféle biztonsági fenyegetésekre, valamint a béke, a stabilitás és a biztonság fenntartása a régióban – részletezte a tárca.

A kínai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Kína mintegy 3200 katonát, több mint 900 fegyvert, valamint 30 helikoptert és merev szárnyú repülőgépet küld a manőverekre. A Vosztok-2018 hadgyakorlatot augusztus és szeptember között tartják az oroszországi fegyveres erők keleti és középső katonai körzetei, illetve az északi flotta erőinek és eszközeinek részvételével. Ezt előkészítendő Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése nyomán váratlan harckészültség-ellenőrzést tartanak a középső és keleti katonai körzet csapataiban, a légideszant csapatok, illetve a bombázó és szállító repülőgépek kötelékeiben augusztus 20-tól 25-ig.