Peking szerint merő találgatás a Pentagon jelentése Kínáról

 

A kínai védelmi minisztérium elutasította, és „merő találgatásnak” minősítette egy szombati nyilatkozatában a Pentagon előző napi jelentését, amely szerint Kína azt tervezné, hogy csapást mér az Egyesült Államokra.

A kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező növekvő feszültség időszakában kiadott éves jelentésben egyebek között az szerepel, hogy Kína fokozza az erőfeszítéseit a globális befolyása növelésére, és ennek érdekében az amerikai becslések szerint 190 milliárd dolláros katonai költségvetést fogadott el.

A jelentés a többi között azt is állítja, hogy Kína az elmúlt években kibővítette bombázókkal végrehajtott hadgyakorlatait, és a valószínűsíthető csapás nemcsak az Egyesült Államok, hanem szövetségesei ellen is irányulna.

A pekingi védelmi minisztérium közleménye szerint a Pentagon félremagyarázza Kína stratégiai szándékait, és eltúlozza az állítólagos kínai katonai fenyegetés mértékét.

„Kína ezt határozottan visszautasítja… A kínai haderőreformnak és a fegyverzet fejlesztésének a célja az ország szuverenitásának, a biztonságnak, az átfogó békének, a stabilitásnak és fellendülésnek a védelme” – hangzik a nyilatkozat.