Lukasenka átalakította kormányát

 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton új miniszterelnököt nevezett ki, és több tárcavezetőt lecserélt, döntését azzal indokolva, hogy meg kell erősíteni az ország gazdaságát, mert „Fehéroroszország csak erős gazdaság mellett őrizheti meg függetlenségét” – jelentette a Belta fehérorosz hírügynökség.

A fehérorosz elnök augusztus 14-én, az ország keleti részében fekvő Orsa városában elhangzott beszédében élesen bírálta a kormány tevékenységét, utasításainak szabotálásával vádolva a kabinetet, és követelte a kormány vezetőinek leváltását. A beszéd nyomán több miniszter bejelentette lemondását.

A fehérorosz elnök Szjarhej Rumaszt, a Fejlesztési Bank eddigi vezetőjét nevezte ki miniszterelnöknek, első miniszterelnök-helyettes lett Aljakszandr Turcsin, aki idáig a minisztertanács apparátusát vezette, miniszterelnök-helyettes lett továbbá Uladzimir Kuharjev, Ihar Ljasenko és Ihar Petrisenko.

Új vezetők irányítják ezentúl az építésügyi, az ipari, a hírközlési és informatikai és a gazdasági minisztériumokat, valamint az Állami Katonai-Ipari Bizottságot.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy a kormányátalakításnak nincs köze a 2020-ban esedékes parlamenti és elnökválasztáshoz. A fehérorosz elnök ezzel a kijelentéssel a médiában és az interneten megjelent egyes hírekre reagált. A fehérorosz ellenzék képviselői nem zárták ki, hogy Lukasenka előrehozott választások kiírására készül.