Népe boldogságáért harcol Kim Dzsongun

 

Keményen bírálta pénteken Kim Dzsongun az országa ellen bevezetett nemzetközi szankciókat, az észak-koreai vezető „rabló” büntetőintézkedéseknek nevezte őket egy épülő tengerparti turistaközpontban tett látogatásakor – jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Dzsongun a felesége és több magas rangú kormány- és párttisztségviselő kíséretében kereste fel a Vonszan-Kalma idegenforgalmi központot, és találkozott a létesítményt építő munkásokkal. Nem rejtette véka alá a szankciók miatti elégedetlenségét. „Egy ilyen roppant nagy építkezési kampány, mint amilyen a Vonszan-Kalma tengerparti turistaövezetben folyik, demonstrálja az erőteljes szembenállást az ellenséges erőkkel, amelyek megpróbálják megfojtani a népünket rabló szankciókkal és blokáddal. Ez élethalálharc a párt tekintélyének védelmében, a nép boldogságáért” – mondta Kim.

Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) látogatást tesz a Szamcson harcsatenyésztő telepen Dél-Hvanghe tartományban (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára (k) látogatást tesz a Szamcson harcsatenyésztő telepen Dél-Hvanghe tartományban (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Kifejtette, hogy ha e nehéz időkben sikerül befejezni a nagyszabású beruházását, „az egész világ látni fogja a párt, a hadsereg és a nép” egységét. Kim Dzsongun egyben arra adott utasítást, hogy 2019. október 10-éig, a Munkapárt megalakulásának évfordulójáig fejezzék be a munkát. Az idegenforgalmi központ a Kelet-koreai-öböl partján, a Kalma-félszigeten épül, négy kilométeres strandja mentén szállodákat, parkokat és csatornákat építenek. Észak-Korea ellen a legszigorúbb nemzetközi szankciók vannak érvényben, amelyek pénzügyi, kereskedelmi, fegyverszállítási és exportkorlátozásokat foglalnak magukba.

A szankciókat többször, legutóbb tavaly december 22-én szigorította az ENSZ Biztonsági Tanácsa, tovább korlátozva az országba irányuló olaj- és olajszármazék exportját, elrendelve a külföldön dolgozó észak-koreai vendégmunkások kiutasítását 24 hónapon belül. Egyes vélemények szerint a szankciók hatására döntöttek úgy a phenjani vezetők, hogy véget vetnek az atomfegyver- és rakétakísérleteknek. Kim Dzsongun az elmúlt hónapokban kétoldalú találkozókat bonyolított le a kínai, a dél-koreai és az amerikai elnökkel, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Donald Trump, amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun június 12-ei szingapúri csúcstalálkozója óta a phenjani média híradásaiban rendszeresen bírálja a szankciókat, de ritkán fordul elő, hogy maga Kim Dzsongun teszi ezt, ráadásul ilyen hevesen.