Komoly ára van a névházasságnak, de a lebukásnak is

 

A házasságkötés szigorúan üzleti alapon működik, egy illegális bevándorló akár 30 ezer dollárt is fizethet egy amerikai állampolgárnak. Az amerikai törvények szigorúan büntetik azokat, akik névházasság révén akarnak zöldkártyához jutni.

Egy amerikai jogvédő szervezet nehezményezi, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium állampolgársági ügyekkel foglalkozó részlege együttműködik az idegenrendészeti szervekkel, hogy letartóztassák és kitoloncolják azokat az illegális bevándorlókat, akik amerikai állampolgárokkal készülnek névházasságot kötni, ezzel legalizálva státuszukat az Egyesült Államokban.

A névházasság nem új keletű dolog az Egyesült Államokban, a törvény szigorúan bünteti azokat, akik így akarnak zöldkártyához jutni.

Törvényes és jogszerű az információcsere

Az amerikai polgári szabadságjogok képviselője fordult bírósághoz, kifogásolva, hogy a szövetségi intézmények több szerve is szorosan együttműködik, értesítik a bevándorlási hivatalt, ha egy bevándorló lép házasságra egy amerikai állampolgárral, és bejelentkeznek a hivatalhoz az ilyenkor megszokott interjúk miatt – mondta a közmédia tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

A Trump-adminisztráció szigorúan lép fel az illegális bevándorlókkal szemben, a tudósító emlékeztetett, hogy az elnök már a választási kampányában megígérte, hogy az országban tartózkodó mintegy tizenegymillió bevándorlót hazaküldi. A májusban elfogadott zéró tolerancia szerint akik illegálisan lépik át a határt, bűncselekményt követnek el, és letartóztatást von maga után.

A jogvédők szerint csapdába csalják az illegális bevándorlókat, megsértve ezzel alkotmányos jogaikat, míg korábban a Barack Obama vezette kormány lehetővé tette az illegális bevándorlóknak, hogy házassággal legalizálják státuszukat. A bevándorlási hivatal szóvivője szerint a jogvédők által kifogásolt dolgok nélkülöznek minden alapot, a belbiztonsági minisztériummal az információcsere törvényes és jogszerű.

Költséges folyamat a névházasság megkötése

Nehéz a dolguk az illegális bevándorlóknak, mivel nem jogszerűen tartózkodnak az Egyesült Államokban, és nincsenek megfelelő dokumentumaik, nem tudnak legálisan munkát vállalni. Ha pedig feketén dolgoznak, nem számíthatnak a későbbiekben nyugdíjra.

Továbbá félnek a hatóságoktól, nem utazhatnak külföldre, különben nem térhetnek vissza. A névházasság megkötése pedig bonyolult, időigényes és költséges folyamat.

Üzleti alapon működik a házasság

Ezek a házasságok szigorúan üzleti alapon működnek. Az illegális bevándorló akár 30 ezer dollárt – mintegy nyolcmillió forintot – is fizethet egy amerikai állampolgárnak, továbbá az ügyvédi költségeket is neki kell fedeznie.

Ezért cserébe egy „álesküvőt” tartanak, közös bankszámlát nyitnak, ezt követően pedig össze is költöznek, hogy hihető legyen a házasságuk. A bevándorló zöldkártyát, azaz munkavállalási és letelepedési engedélyt, évek múlva pedig akár állampolgárságot is kaphat.

A párnak a házasságkötést követően be kell jelentkeznie a belbiztonsági minisztérium állampolgársági ügyekkel foglalkozó részlegéhez egy interjúra. Amennyiben a hatóság számára nyilvánvalóvá válik, hogy az esküvőt érdekből kötötték, vizsgálatot kezdeményez a minisztérium, amelynek során elutasíthatják a bevándorlási és zöldkártyakérelmet, valamint kiutasíthatják a külföldi felet. Az amerikai állampolgár ebben az esetben pénz-, de akár börtönbüntetést is kaphat – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Címlapkép: illusztráció