Katasztrófához vezethet a migránsok feltorlódása

 

A német kancellár felajánlotta, hogy országa minden segítséget megad Bosznia-Hercegovinának a migráció kezelésére. A bosnyák miniszterelnök, Denis Zvizdic arra figyelmeztette Angela Merkelt, hogy ismét megélénkült a forgalom a balkáni útvonalon, és több tízezren indulhattak el Németország felé is.

A boszniai hatóságok szerint idén már mintegy tízezer migráns érkezett Bosznia-Hercegovinába – mondta az M1 zágrábi tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, az országot már mintegy hatezren el is hagyták, az információt azonban a horvát hatóságok cáfolják.

A válság egyre nehezebben kezelhető, az országba érkező migránsok a megerősített horvát határvédelem és a folyamatos visszatoloncolások miatt nem tudják tovább folytatni útjukat, így Bihács környékén torlódtak fel, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort.

A városban a helyiek tüntetést is szerveztek a tarthatatlan körülmények miatt. A tudósító hangsúlyozta, ha az országba még több migráns érkezik, annak beláthatatlan következményei lehetnek, a jelenség az ország stabilitását is veszélyeztetheti.

Alapvetően katasztrofális a helyzet

Több tízezer ember indulhat el Európa felé Törökországból a hírek szerint. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy Törökország nem tartja be az unióval kötött megállapodás ráeső részét – amiért egyébként mintegy hatmilliárd eurót kapott –, a biztonságpolitikai szakértő szerint a jelenség oka sokkal inkább néhány korrupt határőr lehet. Georg Spöttle a műsorban megjegyezte, a Frontex hivatalos adatai szerint csaknem harmincezer ember jutott át eddig az Égei-tengeren, a nem hivatalos szám a harmincezernek akár a duplája is lehet.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, alapvetően jó megoldásnak tartja, hogy a határokon nem engedik tovább a migránsokat, azonban azt érdemes figyelembe venni a biztonságpolitikai szakértő szerint, hogy ebből az következhet, hogy a migránsok feltorlódnak a bosnyák határon, Montenegróban, Albániában, majd a görög szigeteken, ahol már évek óta katasztrofálisak az állapotok.

„Merkel csúszós, mint egy angolna”

Úgy fogalmazott: ez egy ördögi kör, és a német kancellár mondanivalójában egyszerűen nincs tartalom. „Csúszós, mint egy angolna” – jellmezte Spöttle. Ezt azzal indokolta, hogy Angela Merkel korábban ugyan ígért segítséget, de arról nem beszélt, hogyan támogatná azokat az országokat, amelyek nem engedik tovább a migránsokat.

„Nem adott igazából ötletet, nem mondott semmilyen konkrétumot, csak, hogy ne engedjék tovább Németországba a migránsokat. Vannak már városok, ahol a lakosság tíz százalékánál is több migráns van. Igazából nem történt semmi, és nincs megoldás” – közölte Georg Spöttle.

Angela Merkel és Denis Zvizdic Bosznia-Hercegovinában (Fotó: EPA/Felipe Trueba)

Arról is beszélt, hogy Albániában az emberek szerény körülmények között élnek, így ha a következő néhány évben feltorlódik ott nagyjából százezer migráns, humanitárius katasztrófa alakulhat ki.

„Mintha Angela Merkel és az uniós vezetők nem fognák fel, amit a magyar kormány és Orbán Viktor már régen megtett és régen kimondott. Le kell zárni a határokat, és ez az egyetlen út, hogy megvédjük Európát ” – világított rá.

Nem háborús övezetből jönnek

Georg Spöttle úgy vélte, meghívónak számít, ha több ország bejelenti, hogy humanitárius okokból befogadja a napok óta tengeren veszteglőket. Leszögezte: ez a politika nem vezet sehova.

Arra a kérdésre, hogy azok, akik most szándékoznak Európába érkezni, háború elől menekülnek-e, kijelentette: ezek az emberek gazdasági okokból indultak útnak, főleg Eritreából és Északkelet-Afrikából érkeznek. „A legtöbben, akik most elindulnak, afrikaiak a szubszaharai részekről, Nigériából, Togóból, Kongói Demokratikus Köztársaságból” – mondta. Hozzátette, hogy maga is tapasztalta, hogy ezek az emberek nagyon szegények, és általában a fiatal férfiakat a családjuk küldi Európába, hogy munkát találjanak, vagy az esetleg kapott segély egy részét utalják haza.

„A Szomáliából érkezőről mondhatjuk, hogy menekültek, mert az országban közel harmincéves polgárháborús helyzet van. Szíriából, Irakból pedig már rég eljöttek” – vélekedett. Hozzáfűzte, Szíriában már megkezdődött a konszolidáció, ezért onnan már nem is kellene menedékkérőket befogadni.