Oszama bin Laden állítólagos testőre nem léphet be a schengeni övezetbe

 

A személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján a német nyilvánosságban csak Sami A. néven azonosított tunéziai férfi nem léphet be Németországba, és beutazási tilalom alá vették az egész schengeni övezetben is.

A Kölner Stadtanzeiger jelentése szerint az ügyben illetékes bochumi idegenrendészeti hivatal kezdeményezésére a férfi a nemkívánatos személyek listájára került a schengeni információs rendszerben, így az övezet valamennyi tagországában meg kell tagadni a belépést tőle.

Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Bochumban. Menedékjogi kérelmét 2007-ben elutasították, hazatoloncolását azonban kétszer is – 2009-ben és 2016-ban – megtiltotta az észak-rajna-vesztfáliai tartományi közigazgatási bíróság arra hivatkozva, hogy az elutasított menedékkérőt Tunéziában kínzás és halálbüntetés fenyegetné.

A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal, június végén őrizetbe vették, majd kitoloncolási őrizetbe helyezték, miután a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) felfüggesztette a kitoloncolási tilalomról rendelkező bírósági határozatot, lehetővé téve visszaküldését Tunéziába.

 A férfi tagadja, hogy a radikális iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus követője volna, és tagadja azt is, hogy járt volna Afganisztánban és az al-Kaida tagja lett volna. Ügye már többször előkerült a német sajtóban. Egy 2016-os interjúban képtelenségnek nevezte, hogy Oszama bin Laden testőrségéhez tartozott volna. „Hogyan lehettem volna, 1 méter 65 centisen?” – mondta.

Kitoloncolását az után határozták el, hogy a legnagyobb német lap, a Bild ismét felkapta az ügyet és megírta, hogy a menedékkérők ellátásáról szóló törvény alapján havonta 1168 euró (376 ezer forint) állami támogatást kap.

Sami A. bírósághoz fordult, amiért őrizetbe vették. Hazaszállítása előtt egy nappal a gelsenkircheni közigazgatási bíróság úgy határozott, hogy  nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem fogják megkínozni. A bíróság jogsértőnek ítélte a hatóságok eljárását és meghagyta, hogy a férfit hozzák vissza Németországba.

A bochumi városvezetés megtámadta a döntést a münsteri közigazgatási felsőbíróságon. Amennyiben ez a bíróság is jogellenesnek ítéli Sami A. hazatoloncolását, Bochum városa a szövetségi alkotmánybírósághoz fordulhat jogorvoslatért.