Hazánk biztonságosabb a nyugat-európai országoknál

 

Magyarország sokkal békésebb és biztonságosabb, mint Nyugat-Európa többi része – derül ki a francia Ipsos Group júliusi kutatásából. A magyarok többsége kifejezetten elégedett az ország bevándorlás- és védelempolitikájával. A nyugat-európai országok lakosai ehhez képest borúsan látják helyzetüket.

A közvélemény-kutató intézet 28 országban végzett felmérést, miként vélekednek az emberek saját országukról, melyek azok a témák, amikkel összefüggésben gyakran aggódnak.

„A kutatás alapján is elmonhatjuk, hogy alapvetően stabil a társadalmi helyzet, minden problémával együtt egy jól működő rendfenntartó szervezet működik Magyarországon, és viszonylag kicsi az utánpótlás, hogy az erőszakos bűncselekmények elterjedjenek” – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a biztonságpolitikai szakértő, Gyarmati István.

Megjegyezte, Budapesten is ugyan van néhány kerület, ahova éjszaka nem menne el sétálni, azonban úgy látja, a „veszélyes övezetek száma” lényegesen lecsökkent, az erőszakos bűncselekmények száma viszonylagosan alacsony. Hozzátette, a gyilkosságok tekintetében még van mit tenni.


Elégedettek az emberek a kormány migrációs politikájával 

Az Ipsos felmérése kitért a migrációra is. A kutatás szerint Magyarországon az emberek többsége elégedett a kormány migrációs politikájával, Nyugat-Európáról azonban ez nem mondható el. Gyarmati István ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, a menekültügy kezelése 2015 előtt viszonylag stabil helyzetre épült, és az összes jogszabály azt tükrözte, „hogy néhány ezer ember megpróbál bejönni”.

Hozzátette, azonban, amikor tízezrével és százezrével próbáltak meg emberek bejönni az Európai Unió területére, az megváltoztatta a helyzetet. Nem is lehet az ilyen helyzeteket jól kezelni, szerinte az egyetlen hatékony mód a külső határok védelme. Ha már az unió területén vannak a bevándorlók, akkor nagyon nehéz bármit is kezdeni – tette hozzá.

Időbe és pénzbe telik a migráció kezelése

Egy teljesen más kultúrából érkező, jövedelem nélküli, gyökértelen ember helyzete bármely országban nehéz – mondta Gyarmati, és hozzátette: ez a jelenség a megélhetési bűnözés melegágya, illetve úgy látja, hogy konfliktust okoz a más kultúrából adódó szociális és erkölcsi felfogás is.

A kép illusztráció (MTI/AP/Marcos Moreno)

„Ezt nem is lehet kezelni. Az egyetlen lehetséges módszer, hogy a határokat őrizzük, és intézkedésekkel elejét kell venni annak, hogy abból az országból, ahonnan útnak indultak a migránsok, ne legyen okuk arra, hogy eljöjjenek” – részletezte.

Nehéz orvosolni a morális hanyatlást a migráció miatt

A felmérés szerint Németországban és Svédországban majdnem minden ötödik (17%) állampolgár aggódik az országában húzódó, a társadalmat érintő erkölcsi hanyatlás és morális deficit miatt. Magyarország a maga 10 százalékával a lista igencsak előkelő helyére került. Belgiumot (11%), Franciaországot (13%), Kanadát (14%) és Nagy-Britanniát (15%) is megelőzzük.

A francia Ipsos Group felmérése azt mutatja tehát, hogy a 21. század legégetőbb, a biztonságpolitikát és bevándorlást érintő kérdései kapcsán a magyar kormány nemcsak elégséges, hanem kifejezetten példás politikát folytat.