Egyből megtalálták a puha célpontot az emberkereskedők

 

Az illegális migrációt irányítók számára most Spanyolország tűnik vonzó célpontnak – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc adásában.

„Milyen érdekes, hogy mindig megtalálják a puha célpontokat az illegális migrációval foglalkozó emberkereskedők, vagy az őket irányító szervezetek. Amint egy, a bevándorlást megengedőbb baloldali kormány került hatalomra szinte napokon belül megindult az illegális migráció új útiránya” – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Spanyolországgal szemben a Gibraltári-szoros sokkal közelebb fekszik Afrika partjaihoz, a távolság alig 14 kilométer, oda mégsem mennek, mert tudják, hogy ott nem engedik őket partra szállni.

A spanyol tengeri mentõszolgálat, a SASEMAR által a Földközi-tengerbõl kimentett, Európába igyekvõ fekete-afrikai illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Motril kikötõjébe (Fotó: MTI/EPA/Miguel Paquet)

A spanyol tengeri mentőszolgálat által a Földközi-tengerből kimentett, Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók érkeznek a dél-spanyolországi Motril kikötőjébe (Fotó: MTI/EPA/Miguel Paquet)

Az Európai Unió rögtön pénzügyi segélyben, 30 millió euró támogatásban részesítette a madridi kormányt – hangzott el a műsorban.

Ezzel összefüggésben Horváth József megjegyezte, hogy amikor a magyar kormány a határzár költségei felének megterítését kérte az Európai Uniótól, akkor Brüsszel tartózkodó álláspontot képviselt, míg spanyol kérésre a migránsok ellátáshoz két héten belül átutalták a pénzt. Úgy vélte, hogy ezzel pozitív példát szeretne az Európai Bizottság mutatni az európai parlamenti választások előtt.

Németország is szigorítja a határellenőrzéseket

A német–francia határon bevezetendő esetleges szigorításról elmondta, hogy ezzel az őszi bajor tartományi választások előtt a választókat szeretnék megnyugtatni, ugyanis a CSU sokat vesztett népszerűségéből.

Franciaország már korábban intézkedett a spanyol határon érkező bevándorlás szigorításáról.

Arra a kérdésre, hogy mennyire erős a francia zárás, Horváth József elmondta: Emmanuel Macron elnök kommunikációja ellenére a francia intézkedés határozott, és erős határzár lesz, ugyanis a francia ellátórendszer nem bírja elviselni, hogy egy újabb hullámban több tízezer ember érkezzen be.

Meglepő dolgok derülnek ki a Spanyolországon keresztül érkező migránsok összetételéről – fogalmazott. Időzített bombaként kell tekintenünk a Száhel övezettől délre fekvő országokra, ahonnan nagyobb tömegek indulhatnak el, ha azt a jelzést kapják, hogy Spanyolország felé szabad az útjuk.

A migránsok Európába történő utazásának pénzügyi költségeit firtató kérdésre a biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a titkosszolgálatoknak komoly munkája lesz, hogy kiderüljön, a finanszírozásban kik és milyen célból játszanak szerepet.