Fenn kell tartani a nyomásgyakorlást Phenjannal szemben

 

A nemzetközi közösségnek továbbra is diplomáciai és gazdasági nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára mindaddig, amíg az ország le nem mond nukleáris fegyvereiről – hangsúlyozta szombaton Szingapúrban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagjainak külügyminiszteri találkozóján fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját.

Az ASEAN külügyminiszteri találkozója Szingapúrban (Fotó: MTI/EPA/Don Wong)

Az Egyesült Államok szigorúan veszi az engedékenységet

Pompeo előzőleg már hangot adott elégedettségének amiatt, hogy a délkelet-ázsiai szervezet fenntartotta az eddigi szankciókat Phenjannal szemben.

Pompeo hozzátette: időbe telhet, míg Phenjan felszámolja atomprogramját, de bizakodik, hogy sikerül véghezvinni azt az amerikai és észak-koreai vezetők által meghatározandó ütemterv szerint.

Az Egyesült Államok nagyon szigorúan vesz bármi engedékenységet ebben a tekintetben. Pompeo jelezte: minden okuk megvan hinni azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint Oroszország vízumot állított ki észak-koreai dolgozóknak, ami a vonatkozó ENSZ-határozatok megsértését jelenti.

Emlékeztetnék rá minden nemzetet, amely támogatta ezeket a határozatokat, hogy ez egy komoly ügy, amelyről beszélni fogunk Moszkvával – tette hozzá. Elvárjuk az oroszoktól és minden országtól, hogy eleget tegyenek az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, és betartsák az Észak-Korea elleni szankciókat – szögezte le.

Jelentősen növekedett az illegális olajszállítmányok száma

Moszkva tagadta a Wall Street Journal című amerikai napilap értesüléseit, amely szerint Oroszország észak-koreai munkások ezreinek állított ki új engedélyeket. Oroszország azt is tagadta, hogy kikerülné az Észak-Koreába irányuló olajimportra vonatkozó tilalmat.

Eközben egy friss ENSZ-jelentés rámutatott, hogy jelentősen növekedett az illegális olajszállítmányok száma. Az Észak-Korea elleni szankciókat felügyelő ENSZ-szakértők jelentésükben kiemelték: Phenjan a szén- és fegyverszállítmányokra vonatkozó, illetve a pénzügyi szankciókat is igyekszik kijátszani.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető Donald Trump amerikai elnökkel tartott júniusi csúcstalálkozóján késznek mutatkozott országa és a Koreai-félsziget atommentesítésére a szankciók feloldásáért cserébe. A hét elején azonban kiderült: az amerikai hírszerzés bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Észak-Korea egy vagy két új interkontinentális ballisztikus rakétát kezdett el gyártani.

Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter meghívott vendégként szintén részt vesz a szingapúri összejövetelen. Pompeo elmondta, hogy nem találkozott Rivel, ugyanakkor tárgyalt Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszterrel. Az amerikai diplomácia vezetője ötnapos délkelet-ázsiai körútjának második állomásaként érkezett a városállamba, ahonnan Indonéziába utazik tovább.

Pompeo háromszázmillió dollárt ajánlott fel a délkelet-ázsiai térség biztonságának fejlesztésére 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 300 millió dollárt (83,4 milliárd forintot) ajánlott fel a délkelet-ázsiai térség biztonságának fejlesztésére szombaton a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) szingapúri találkozóján. Az új támogatás a tengeri biztonságot, a humanitárius segítségnyújtás fejlesztését, a békefenntartó kapacitások bővítését és a nemzetközi fenyegetések ellensúlyozását szolgálja – közölte.

Az Egyesült Államok korábban jelezte: indo-csendes-óceáni stratégiája keretében 113 millió dollárral (mintegy 31,4 milliárd forinttal) támogatja az energetikai, technológiai és infrastrukturális projekteket Ázsiában.

Az alapok egyik célja Kína térségbeli befolyásának ellensúlyozása. Peking az új selyemút projekt keretében indított kereskedelmi offenzívát a térségben. Az indo-csendes-óceáni kifejezés az elmúlt években vált egyre divatosabbá a japán, ausztrál, indiai és amerikai külügyi tisztségviselők körében az ázsiai-csendes-óceáni kifejezés ellensúlyozására, amelynek középpontjában Kína áll.

Az ASEAN tíz tagból áll, amelyek: Burma, Brunei, Kambodzsa, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Laosz, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.

Pompeo rámutatott, hogy a mianmari rohingja válság megoldása elengedhetetlen a térség békéjének és biztonságának helyreállításához. Az amerikai külügyminiszter egyúttal a Reuters hírügynökség Mianmarban elfogott két tudósítójának azonnali szabadon engedését követelte Kjav Tin burmai külügyminisztertől, akivel szombaton találkozott Szingapúrban.

Kjav Szoe Oót és Va Lonét, a Reuters munkatársait államtitkok megsértése miatt tartóztatták le decemberben. Az újságírók szerint tőrbe csalták őket. Elfogásuk idején egy rohingják elleni mészárlást vizsgáltak.