Soros György tervét hajtja végre a spanyol kormány

 

Az erőszaktól sem riadnak vissza a migránsok, ha be akarnak jutni az Európai Unió területére. Több spanyol csendőr is megsérült, amikor áttörték a határkerítést Ceutánál.

Néhány napja több száz afrikai migráns tört át a pengékkel és szögesdróttal megerősített dupla kerítéssoron Ceutánál. Az illegális bevándorlók az erőszaktól sem riadtak vissza, az akcióban 22 spanyol csendőr megsérült.

Ceuta Marokkó északi csücskében található. A mindössze néhány négyzetkilométeres terület azonban Spanyolországhoz tartozik. Innen már csak 14 kilométerre van az európai kontinens. A migránsok a tengeren keresztül is tömegesen próbálnak eljutni Spanyolországba. Naponta átlagosan négyszázan érkeznek a déli államba. A befogadóállomások azonban megteltek, ezért sokszor a fedélzeten kell maradniuk.

Spanyolország kinyitotta a kapuit

A szakértő szerint miután Olaszország szigorított migrációs politikáján, meg lehetett volna állítani az illegális bevándorlást, a spanyol kormány azonban kinyitotta a kapukat. Nem látni azt az egyértelmű és pozitív folyamatot, hogy az érintett két útvonalon blokkolható lenne a migráció – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Unió28 című műsorában.

Úgy vélte, a spanyol kormánynak is határozottan kellett volna fellépnie a leginkább embercsempészek által szállított afrikai migránsokkal szemben.

epa06914108 Some of the rescued migrants rest on a boat of the Spanish Maritime Rescue services upon arrival at the port of Tarifa, southern Spain, 27 July 2018 Spanish Maritime Rescue services have rescued a total of 627 people traveling on 35 different boats.  EPA/A.CARRASCO RAGEL

Kimentett illegális migránsok egy spanyol kikötőben (Fotó: MTI/EPA/A.Carrasco Ragel)

A baloldali spanyol kormány bevándorlásbarát politikája miatt Spanyolország lett a bevándorlók új célpontja. A Frontex, vagyis az EU határvédelmi ügynöksége szerint míg korábban Közép-Afrikából Líbiába és onnan Olaszországba vezetett a migránsok útja, az olasz hatóságok szigorítása után azonnal megváltozott az útvonal. Az illegális bevándorlók már Líbia előtt irányt váltanak és Marokkóba, onnan pedig Spanyolországba igyekeznek.

A könnyebb útvonalat választják

A migránsok a civil szervezetek segítségével mindig a legkönnyebb útvonalat választják – mondta Pócza István, a Századvég vezető elemzője . Úgy látja, a jelenlegi helyzetben a legkisebb ellenállást Spanyolország mutatja, mivel Olaszország határozott lépéseket tett az ügyben. Megjegyezte, ugyanakkor ebben is van némi elmozdulás, hiszen az utóbbi időben több hajót mégis beengedtek az olaszok.

Hozzátette, látszik, hogy nagy nyomás helyeződik az európai uniós szervek és a nyugat-európai országok részéről is az olaszokra, hiszen az eddigi kemény politikát folyamatosan felszámolják.

Az olasz kormány ugyanis megalakulása után lezárta a kikötőit a migránsokat szállító hajók előtt. Július közepén ugyanakkor – ahogy a szakértő fogalmaz – az unió nyomására beengedtek két migránsokat szállító hajót, több, mint 450, zömében afrikai férfival a fedélzetén. Németország, Málta és Portugália jelezte, hogy 50-50 migránst átvesznek. A V4 országai azonban elítélték a lépést. Az önkéntes kvótában Spanyolország is részt vett.

Nem bírják anyagilag a migránsok érkezését

A szakértő szerint a spanyol kormány Soros György tervét hajtja végre. Pócza István úgy fogalmazott, egy belpolitikai válság eredményeképp váltotta le a korábbi, a spanyol nép által megválasztott konzervatív jobboldali kormányt, és lett egy választások nélküli, baloldali kormánya az országnak.

Szerinte Spanyolország azt a politikát valósítja meg, amelyet Soros György megfogalmazott és elvár a migráció kérdésében. Ez már látszott az egyezkedések és a kormányalapítás alatt is, ezt mutatja az is, hogy Soros György a háttérben találkozott a jelenlegi spanyol államfővel. Megjegyezte, időközben a spanyol kormány felismerte, hogy nem bírja anyagilag a migránsok érkezését, ezért az Európai Uniótól további anyagi segítséget vár.