Ausztráliától kért segítséget Assange

 

Az ausztrál kormánytól kért segítséget helyzetének rendezésére a WikiLeaks oknyomozó portált alapító Julian Assange, aki attól tart, hogy távoznia kell Ecuador londoni nagykövetségéről, ahol az elmúlt években menedékre lelt - adta hírül az ausztrál média szerdán.

A 47 éves, ausztráliai születésű Assange 2012 óta nem hagyta el a nagykövetség területét, mert attól fél, hogy a brit hatóságok elfogják, és kiadják az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé állíthatják bizalmas katonai és diplomáciai dokumentumok nyilvánosságra hozásáért.

Ausztráliának kötelessége megvédeni

Assange londoni ügyvédje, Jennifer Robinson a news.com.au hírportálnak elmondta, hogy nagyon aggasztják a kiadatásról keringő hírek. „Úgy gondoljuk, hogy Assange-nak folyamatos védelemre van szüksége” — hangsúlyozta Robinson. „Ő még mindig ausztrál állampolgár, és így az ausztrál kormánynak kötelessége megvédenie” — tette hozzá.

Az ecuadori elnök is nyilatkozott az ügyben

Lenín Moreno ecuadori elnök a múlt héten azt mondta: nem lehet a végtelenségig húzni-halasztani a probléma megoldását, és folyamatosan egyeztet a brit kormánnyal a kérdésben. Moreno ugyanakkor leszögezte: garanciát vár arra, hogy Assange „élete nem forog veszélyben”. Az Intercept oknyomozó portál a múlt héten névtelenül nyilatkozó ecuadori külügyi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Assange-tól a közeljövőben megvonhatják az oltalmat, amelynek következtében azonnal átadnák őt a brit hatóságoknak.

Robinson szerint a canberrai kormány kimozdíthatná a holtpontról a helyzetet, mert Londonnal és Washingtonnal is jó kapcsolatokat ápol. Az ügyvéd rámutatott: Assange is hazavágyik, de egyúttal csalódott, hogy egyik ausztrál kormány sem tett semmit ügye megoldása érdekében.

Svédország is körözte

Julian Assange ellen egykor a svéd hatóságok elfogatóparancsot adtak ki szexuális bűncselekmények gyanúja miatt. A WikiLeaks-alapító mindig is tagadta az ellene felhozott vádakat, és Svédország tavaly végül megszüntette az eljárást.

Assange annak idején azért kért menedékjogi oltalmat Ecuadortól, mert attól tartott, hogy ha Nagy-Britannia kiadja Svédországnak, a svéd hatóságok kiadhatják őt az Egyesült Államoknak. Nagy-Britanniában letartóztatási parancs van érvényben Assange ellen, aki tavaly Ecuadortól állampolgárságot is kapott.