Románia támogatja Montenegró EU-csatlakozását

 

Románia támogatja, hogy Montenegró a lehető leghamarabb az Európai Unió tagállammává váljon — jelentette ki szerdán Viorica Dancila román miniszterelnök. A bukaresti kormány közleménye szerint Dancila elmondta: Románia a jövő év első felében az EU soros elnöki tisztségét tölti be, és ebben a minőségében fontosnak tartja az EU-bővítés folytatását.

A román kormányfő montenegrói hivatalos látogatása keretében találkozott Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel. Dancila arról biztosította montenegrói kollégáját, hogy Bukarest hajlandó megosztani Montenegróval az EU-csatlakozási tapasztalatát, ezért a felek megállapodtak, hogy a két ország külügyminisztériumai közvetlen együttműködésbe lépnek egymással.

Dancila rámutatott: Románia értékeli, hogy Montenegró világos stratégiai álláspontra helyezkedett a jövőjét illetően és megállapította: egy évvel a NATO-csatlakozása után elkezdett reformok hozzájárulnak az ország sikeres EU-csatlakozáshoz is. A román fél szerint Montenegró NATO-tagsága a Nyugat-Balkán stabilitását erősíti.

A találkozón szó volt még a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, főleg a gazdaság és az energetika területén.