Kiszámíthatatlan, épp melyik „cipőjét veszi fel” Trump

 

Az orosz és az amerikai elnök is sikeresnek értékelte hétfői, helsinki találkozójukat. Az Egyesült Államokban azonban még a republikánusok soraiból is többen támadják Donald Trumpot, mondván, gyengén szerepelt Vlagyimir Putyinnal szemben. Mások szerint – köztük van például a német kancellár is –, az lenne a normális, hogy az amerikai és az orosz elnök találkozik egymással. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint kiszámíthatatlan az amerikai elnök viselkedése és döntéshozatalai.

Donald Trump egy csütörtökön adott interjújában azt mondta, ha nem sikerül javítani az Egyesült Államok és Oroszország viszonyán, akkor Donald Trump lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb ellensége. Az interjú után pedig megjelent a hír: meghívást kapott az orosz elnök Washingtonba – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Magyarics Tamás Amerika-szakértő elmondta: az amerikai elnöknél nehéz kiszámítani azt, hogy mikor mit fog mondani. Az oroszok szempontjából pedig a legrosszabb elnök lesz – reagált az interjúban elhangzottakra a szakértő.

Helsinki, 2018. július 16. Donald Trump amerikai elnök (b) és Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő kezet fog a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án. (MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari)

Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin elnök orosz államfő kezet fog a kétoldalú megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a finn elnöki palotában, Helsinkiben 2018. július 16-án (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari)

Kiszámíthatatlan Trump

Véleménye szerint Trumpnak az eddigi tettei nem kedveznek az oroszoknak. Többek között halálos fegyvereket adott el Ukrajnának, az oroszokkal szövetséges szíriai erőket bombázták, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tagállamainak védelmi kiadásait növelné. Ezek mind olyan amerikai intézkedések és döntések, amelyek nem az oroszok érdekében áll.

Elmondható tehát, hogy elég sok olyan ügy volt és van, ami tettekben megnyilvánulva nem az oroszok malmára hajtotta a vizet, ugyanakkor a retorika sokkal enyhébb, mint Barack Obama, korábbi amerikai elnök idején volt. Trumpnál azonban kiszámíthatatlan, hogy éppen „melyik cipőjét húzza fel” – fogalmazott Magyarics Tamás.

Nem mindenki ért egyet Trumppal

A republikánusok közül többen is támadták Donald Trumpot, mert szerintük gyengén szerepelt az orosz elnökkel szemben. Az Amerika-szakértő szerint a republikánusok, úgy ahogy a demokraták, megosztottak. A republikánusok csoportjában van egy úgynevezett Trump-szárny, ide tartoznak azok, akik beállnak az amerikai elnök mögé. Ugyanakkor az úgynevezett főáramú republikánusok nem igazán hisznek Trump politikájában, ők bírálják főként az elnök külpolitikai lépéseit – fejtette ki a szakértő.

Magyarics Tamás emlékeztetett arra: a Fehér Ház és az Egyesült Államok Kongresszusa nincs mindig megegyező véleményen. Barack Obama kormányzása alatt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Kongresszus meghívta, viszont a Fehér Ház nem. Ezek a fajta „adok-kapok” játékok eléggé sokszor előfordulnak a szakértő szerint. Hozzátette: azok, akik bírálják Trumpot, hogy Putyinnal találkozott, elfelejtik azt, hogy Barack Obama például ellátogatott Havannába, ahol nem kevésbé voltak finomak az ellenzékkel szemben, mint Putyin.

Magyarics Tamás szerint nagy az orosz-amerikai tárgyalásoknak a tétje.

Szíria, Izrael és terrorizmus

Mindkét elnök elmondta: orosz és amerikai részről is vannak dolgok, amelyeket a szakértők furcsán értékelnek, ezeket mindenképpen meg kell beszélni, azonban hogy itt mire gondolhattak, képlékeny – hangzott el a műsorban.

Magyarics Tamás szerint az egyik ilyen téma, ami szóba kerülhetett a négyszemközti találkozón, Kelet-Ukrajna kérdése. Orosz hírforrások szerint Putyin ebben a kérdésben felvetette egy népszavazás kérdését, amit az amerikaiak nem fogadtak el. Főként azért, mert nem akarják azt a precedenst teremteni, mint ami Krím-ügyben is volt.

A másik téma az Amerika-szakértő szerint Szíria lehetett, Izrael biztonsága a harmadik, a negyedik pedig a nemzetközi terrorizmus.